Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na rubu izumiranja: Lemuri su najugroženiji primati na Zemlji

None Foto:

'Lemuri su za Madagaskar ono što su velike pande za Kinu, 'zlatne koke' koje privlače turiste i ljubitelje prirode', ističe Jonah Ratsimbazafy iz madagarske skupine za zaštitu životinja GERP

Devedeset i pet posto svjetske populacije lemura na rubu je izumiranja, što ih čini najugroženijim primatima na Zemlji, objavila je Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).  

Lemuri, simpatični arborealni primati izdužene njuške i velikih očiju, žive jedino na Madagaskaru, a ondje su ugroženi sječom šuma, širenjem poljoprivrednih zemljišta, lovom i rudarenjem.

- To je, bez ikakve sumnje, najveći postotak ugroženosti bilo koje velike skupine sisavaca i bilo koje skupine kralježnjaka - rekao je Russ Mittermeier iz IUCN-a. 

Od ukupno 111 vrsta i podvrsta lemura, ugroženo ih je 105, tvrdi udruga. 

- Trend koji najviše zabrinjava je porast lova na lemure, uključujući komercijalan lov - kaže direktor konzervatorskog odjela britanskog Zoološkog društva Christoph Schwitzer.

- To je doseglo dosad nezabilježenu razinu - naglašava. 

'Lemuri su za Madagaskar ono što su velike pande za Kinu, 'zlatne koke' koje privlače turiste i ljubitelje prirode', ističe Jonah Ratsimbazafy iz madagarske skupine za zaštitu životinja GERP.

Madagaskar je jedna od najpoznatijih država svijeta po bioraznolikosti.

IUCN na kraju svog priopćenja ističe da pokreće veliki akcijski plan za zaštitu i opstanak lemura. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (5)
  • Hrvati su naj ugroženiji primati na zemlji! HDZ im prijeti devastacijom!

    6. 8. 2018,   13:40
  • Lemur na latinskom- noćni duh, sa simpatičnom maskom na licu, koja je inspirirala one koji su mu davali ime. Negdje oko prije od 50 miliona godina, kada je Madagaskar bio bliže Africi, je navodno na njega doselilo mnogo neobičnih životinjica, koje su bježale od predatora. Ljudi su stigli na Madagaskar prije 2.000 godina te ujedno i uništili mnoge od ovih simpatičnih životinjica.Evo sada će ih možda i zaštititi.. Meni su jako slatki i podsjećaju me na umiljate majmuniće. Imaju savitljive palčiće na ručicama i nonama, kojim se pomažu pri hvatanju za grane.Lemur je na prvi pogled jako umiljat i nježan..voli se i maziti, ali može i drugačije ponašati. Ako se osjeti ugrožen, odnosno misli da je napadnut, zna biti vrlo krvoločan ..Eh, ta..'Lemurova ljubav' :)))

    8. 8. 2018,   22:18
  • nadam se da im se nece desiti šta i dinosaurima.. da nece nestati s planete

    6. 8. 2018,   17:59