Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Na svijet došli isti dan: ZOO u Zagrebu bogatiji za 2 mladunca

None Foto: Zoološki vrt grada Zagreba 7

Oba su mladunca na svijet došla isti dan – u subotu, 15. lipnja. Prve dane životinjice su provele uz majku, a sada znatiželjno upoznaju svijet. Spol im se još ne zna

Dvije nove njuške pozdravljaju dolazak ljeta u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Jedna pripada mladunčetu kalifornijskih morskih lavova, a druga prinovi u obitelji alpaka.

Oba su mladunca na svijet došla isti dan – u subotu, 15. lipnja. Prve dane životinjice su provele uz majku, a sada znatiželjno upoznaju svijet. Spol im se još ne zna i tako će biti dok ne ojačaju i krenu se odvažnije odvajati od roditelja.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Mladunče morskog lava najmlađi je potomak Zaggyja i Edith. Riječ je o ponosnim roditeljima čak šest morskih lavova. Sinovi su im se rasuli po svijetu, a Luce koja je ovaj tjedan navršila dvije godine, s njima živi na zagrebačkoj adresi. Prema novom članu obitelji ponaša se kao prava starija sestra. Brižna je, no mami ostavlja dovoljno prostora da mladunčetu pruži skrb kakva mu je potrebna u ovom osjetljivom razdoblju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sliku sretne obitelji odašilju i alpake. Tata Jasper veliki je zaštitnik, a mama Čarga smeđe-bijelog mališana obasipa s mnogo nježnosti. Budući da je riječ o izuzetno društvenim životinjama, s njima skladno živi i alpaka Annika.

„Prinove u obiteljima alpaka i morskih lavova jako su nas razveselile. Njihovi roditelji starije su jedinke, pa je dobivanje mladunaca potvrda da se o njima zaista dobro brinemo. „Baby boom“ na isti dan donio nam je samo jedan problem – naši se djelatnici ne mogu odlučiti koja im je beba ljupkija“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Foto: Zoološki vrt grada Zagreba

Dodao je kako ovakve događaje Vrt koristi kako bi građane dodatno upoznao s pojedinim životinjskim vrstama.

U Zoološkom vrtu, primjerice, neki posjetitelji morske lavove miješaju s tuljanima. Među najvećim razlikama između te dvije vrste je ona da su tuljani bolje prilagođeni životu u moru, a morski lavovi onome na kopnu. Unatoč tome, morski lavovi izvrsni su plivači i ronioci. Tako dolaze do hrane. Na jelovniku im je pedeset vrsta riba i mekušaca. U prirodi naseljavaju zapadne obale Sjeverne Amerike.

Iz Latinske pak Amerike stižu alpake. Naseljavaju središnje i južne Ande, a budući da su pripitomljene, uzgajaju se diljem svijeta. Žive u stadima gdje rado prijateljuju i s drugim vrstama poput ljama, koza i ovaca. Hrane se zeljastim biljkama, travom i drvećem, a u Zoološkom vrtu vole se počastiti i voćem te solju iz kamena.

Komentari (3)
  • Dobrodošli maleni 😊

    21. 6. 2019,   14:43
  • slatki su

    28. 6. 2019,   20:29
  • Alpakini pršutići su jako cjenjeni, samo da malo podraste🤪🤪🤪😎❌

    27. 6. 2019,   19:37