Obavijesti

Viral

Komentari 1

Najčudniji plodovi koje sam rezbario su brokula i avokado

Najčudniji plodovi koje sam rezbario su brokula i avokado
5

SVJETSKI PRVAK Osječki kuhar Ivan Đukić (36) je satima rezbario 20 kilograma tešku tikvu. Napravio je rajsku pticu, a onda joj je neka gošća otkinula rep

VIDEO

Uz pravi alat i oštre nožiće, rezbariti se može gotovo u svemu. Ispričao nam je to Ivan Đukić (36), osječki kuhar i vrhunski majstor carvinga, odnosno vještine rezbarenja voća i povrća.

- Kulinarska artistika ili carving svaki svečano postavljeni stol čini fantastičnim. Mala jestiva umjetnička djela uvijek privlače poglede i teško da ćete odoljeti pojesti neku izrezbarenu ružicu od cikle ili cvjetić od komorača i mrkve - kaže Ivan, koji je vlasnik nekoliko medalja osvojenih upravo u carvingu.

Carvingom se bavi već desetak godina i uglavnom je samouk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- O tome ne učite u kuharskoj školi, što je zapravo šteta. Svi koji to aktivno radimo u Hrvatskoj, a ima nas samo desetak, tehniku smo naučili sami. Kod nas je to još u povojima, dok je u svjetskim kuhinjama to obavezni dio svakog švedskog stola ili svakog svečano uređenog stola - objašnjava Đukić, koji je i chef u jednom od poznatijih osječkih restorana te predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije. Tehnika rezbarenja voća i povrća također je jedna od kategorija u kojima sudjeluju kuhari na državnim i svjetskim natjecanjima. Ivan je hrvatski državni prvak, na svjetskoj kulinarskoj olimpijadi u live carvingu osvojio je broncu za skulpturu koju je radio gotovo tri sata, a u Singapuru na svjetskom prvenstvu osvojio je zlato. Član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.

- Najčudnije što sam izrezbario je brokula i avokado, lubenica je već standard i u njoj se mogu rezbariti čudesne mustre, kao i u žutoj tikvi, koju često rezbarim mustrama koje sam ja osmislio, pomalo nalik na slavonsku nošnju, ali u tikvi radim i mitološke likove, što je iznimno teško jer za rezbarenje anatomije ljudskog lica u tikvi treba nekoliko sati - kaže maštoviti Ivan.

Prisjeća se kako je jednom prilikom satima rezbario tikvu tešku 20 kilograma. Od nje je napravio raskošnu rajsku pticu, a kad je ptica došla na svečano uređeni stol prepun hrane, njen se rep našao na meti gospođe koja ga je otkinula i odnijela.

- Skulpture od voća i povrća uvijek su najatraktivnije na stolu. Zbog toga smo mi kao umjetnici dosta traženi. Budući da nas je malo u Hrvatskoj, odlučili smo u sklopu kuharskog saveza, na stranici kuhar.hr, pozvati sve kuhare koji su voljni učiti tehniku carving da se jave na seminare koje organiziramo na akademiji u Trakošćanu. Završavam knjigu o tehnikama carvinga. U njoj ću pokazati kako se korak po korak rezbari voće i povrće - kaže Ivan.

Dodaje kako je carving zapravo veoma nalik na kiparenje.

- Uzmeš komad u ruke i tek onda dobiješ ideju što i kako ga obraditi. Nikad nemam unaprijed osmišljenu ideju koju ću rezbariti - zaključuje osječki majstor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

'Prevarila sam dečka. I to s njegovim bratom! Popila sam previše tu večer i sad žalim...'
BRITANKA ŠOKIRALA PRIČOM

'Prevarila sam dečka. I to s njegovim bratom! Popila sam previše tu večer i sad žalim...'

Njegov brat je tu večer sjedio kraj mene. Stavio je ruku na moje bedro u jednom trenutku. Pokušala sam ga ignorirati. Ali te sam večeri popila previše... Napisala je ova dama.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.