Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najmisteriozniji nestanci: Jesu li dvojicu pilota oteli - NLO-i?

None Foto: wikipedia

Mnogo pitanja bez odgovora - to je otprilike sažetak nestanka Fredericka Valenticha i Felixa Moncla, dva pilota čija tijela nikada nisu pronađena, kao ni njihovi avioni...

Slučaj Felixa Moncla

Prvi poručnik Felix Eugene Moncla rođen je krajem 1926. godine, a umro je 23. studenog 1953. godine pod vrlo neobičnim okolnostima. No, je li zaista umro?

Brojni NLO entuzijasti uvjereni su kako je američku letjelicu oteo ili uništio NLO, a istražitelji ih dosad nisu uspjeli posve opovrgnuti. Te večeri 23. studenog Moncla je sudjelovao u obrambenom presretanju iznad jezera 'Superior' nakon čega mu se gubi svaki trag. 

On je poletio iz Kinross baze u Michiganu u namjeri da F-89 Scorpionom presretne neidentificirani leteći objekt koji je detektirao radar. Operateri su kasnije svjedočili kako je Moncla letio brzinom od 800km/h te kako je drugi leteći objekt presreo na oko 2100 metara visine iznad jezera Superior. 

Ono što najviše zbunjuje je činjenica da su se, sudeći prema radaru, Monclov avion i nepoznati leteći objekt u jednom trenutku 'spojili'. Operateri su pretpostavili kako je Moncla preletio ili iznad ili ispod neidentificiranog objekta, da su se sudarili ili da je jedan srušio drugog. No, prvi se objekt nastavio kretati kao da se ništa nije dogodilo.  

Misteriozni nestanak i - reinkarnacija?!

Opsežnja istraga nije urodila plodom - ni avion, a ni Monclovo tijelo nikada nisu pronađeni. S obzirom da se incident dogodio blizu granice s Kanadom, istražitelji su kontaktirali i njihove zračne snage. Ispostavilo se da je tada u zraku zaista bio jedan kanadski avion, no njegov je pilot potvrdio kako nije imao pojma da je objekt presretanja te kako on nije vidio avion američku letjelicu. 

Službeno izvješće o nesreći i danas je prepuno kontradiktornih informacija zbog čega su brojni NLO entuzijasti i dalje uvjereni kako se prava istina o incidentu - skriva. 

Vjerovali ili ne, stvari postaju još bizarnije. Naime, samo nekoliko trenutaka nakon nestanka Moncle, rodio se dječačić pod imenom Gord Heath. On se još u najranijoj mladosti počeo prisjećati detalja iz života američkog pilota te tvrdi da je njegova reinkarnacija, o čemu je snimljen i dokumentarni film. 


Slučaj Fredericka Valenticha

Dvadesetogodišnji Frederick Valentich nestao je iznad Bass Straita u Australiji, 21. listopada 1978. godine. U svojim je posljednjim trenucima upravljao Cesnom za koju je imao sve potrebne dozvole, a te je večeri bio na stalnoj vezi sa zračnom kontrolom u Melbourneu. 

U jednom je trenutku kontroli dojavio kako ga prati nepoznati objekt na visini od 1400 metara nakon čega mu je kontrola objasnila kako na toj visini nema drugih letjelica. Opisao im je veliki objekt koji su osvjetljavala četiri svjetla. Objekt se nakon toga digao 300 metara iznad njega i kretao se velikom brzinom. Valentich je tvrdio da ga 'sjajni, metalni objekt' prati u stopu

Kada ga je kontrola zamolila da identificira letjelicu, on je samo kratko odgovorio - 'To nije avion'. U tom je trenutku veza postala vrlo loša uz zvuk škripe, a onda je u potpunosti nestala. 

Opsežna potraga za Cesnom i tijelom Valenticha potrajala je pet dana, no ni jedno od toga nikada nije pronađeno. Što se točno dogodilo nikada nije utvrđeno, no postoji nekoliko teoprija. 

Prema jednoj od njih, Valentich je sam iscenirao svoj nestanak jer je bio 'zaluđen' NLO fenomenom. Naime, policija je te večeri primila dojavu o spuštanju manjeg aviona blizu Cape Otwayja, no on isto tako nikada nije pronađen pa je bilo nemoguće utvrditi radi li se o lažnoj dojavi ili ne. 

Prema službenoj teoriji do koje se došlo istragom, Valentich je bio dezorijentiran i u biti je neko vrijeme letio - naopačke. Svjetla koja je vidio tako su protumačena kao vlastita reflekcija na površini mora. S druge strane, astronom i umirovljeni američki pilot James McGaha došao je do zaključka da je Valentich zapravo vidio Veneru, Mars i Merkur i njih zamijenio za svjetla. 

No, isto tako, te su večeri zabilježene brojne prijave o neidentificiranim letećim objektima, a Ray Manifold je napravio fotografije koja navodno prikazuju neobični objekt koji izranja iz vode blizu svjetionika na Cape Otwayu. 

Prava istina, čini se, ni u ovom slučaju nikada neće biti utvrđena. 

Komentari (60)
  • za vrijeme drugog svjetskog rata i kasnije bilo je mnogo svjedocanstava pilota o neobicnim susretima i NLOima.citao sam i jedan clanak gdje svjedoce piloti JNA.tako da necega je bilo sigurno

    4. 5. 2016,   15:44
  • vidio Veneru, Mars i Merkur i njih zamijenio za svjetla. baš

    5. 5. 2016,   08:25
  • Zanimljivo...

    4. 5. 2016,   15:31