Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najopasniju planinsku stazu od snijega čisti privezan užetom

Najopasniju planinsku stazu na svijetu netko treba i očistiti - taj je posao dopao čistača Zhanga Dongdonga koji se prije nego stupi na uski puteljak mora vezati sigurnosnim užetom

Malo tko uživa u čišćenju snijega pred kućnim pragom, ali čistači na planini Huashan na sjeverozapadu Kine pri tome riskiraju i vlastitu glavu. Mjesto je to jedne od najopasnijih planinskih staza na svijetu koja je, iako izuzetno kratka, također i izuzetno uska - puteljak širok ni pola metra uklesan je na okomitu liticu. Čistač Zhang Dongdong mora se vezati sigurnosnim užetom prije nego uopće i pomisli s lopatom kročiti na Chang Kong Cliff Road. 

- Već godinama ovdje čistimo snijeg pa smo i navikli na uvjete koji nas čekaju. Prvo se vežemo užetom kako bi se osigurali od pada, a onda tek odijevamo kapu i rukavice - kaže Zhang. 

Ove je godine opasnu rutu zatrpala impresivna količina snijega pa je staza bila zatvorena dok se ne očisti. Za njezino čišćenje potrebno je oko sat vremena, a u trenucima predaha Zhang i kolege mogu uživati u fantastičnom pogledu na okolne planine poznate po brojnim klifovima omiljenima ljubiteljima ekstremnog penjanja. 

Komentari (3)
  • Staza je atraktivna i izgleda stravično, ali nije opasna niti malo jer si osiguran.

    2. 2. 2018,   12:19
  • svaka mu čast ovo je nadnica za strah

    1. 2. 2018,   17:59
  • nemoj gledati dolje, nemoj gledati dolje, nemoj gledati dolje, nemoj gledati dolje :)))))))))

    2. 2. 2018,   09:49