Obavijesti

Viral

Komentari 17

Najveći NLO misterij: Što se zapravo dogodilo u Roswellu?

Najveći NLO misterij: Što se zapravo dogodilo u Roswellu?
1

Na današnji dan, 2. srpnja 1947. godine, u gradiću Roswellu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko pao je nepoznati objekt kojeg je neobična reakcija vlasti i vojske pretvorila u legendu

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:42

Zanimali vas NLO fenomeni ili ne, za 'incident u Roswellu' ste sigurno čuli. O tom su slučaju dosad snimljeni brojni dokumentarci i pseudodokumentarci, igrani filmovi, a ispisane su i stotine knjiga. Prava istina ne zna se ni danas, tvrde teoretičari zavjera i NLO entuzijasti. No, je li to zaista tako? 

Činjenice, naime, govore sljedeće. Početkom srpnja 1947. godine u Roswellu je zaista pao nepoznati objekt čije su ostatke pronašla dva farmera - William Brazel i Dee Proctor. Nekoliko dana kasnije, 8. srpnja, glasnogovornik zračne baze u Roswellu Walter Haut u službenom je priopćenju za medije naveo da je vojska u Roswellu pokupila ostatke 'letećeg diska' koji se srušio na jednu farmu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, vojska je javnosti objasnila da se radilo o padu meteorološkog balona, a održana je i konferencija za medije na kojoj su izloženi ostaci objekta koji je pao. 

I to je zapravo bilo to. Ni medije, ni bilo koga drugoga ovaj incident nije previše zanimao sve do 70-ih godina prošloga stoljeća. Tada su se za njega zainteresirali NLO entuzijasti i teoretičari zavjera. Povod su im dakako dale vlasti i vojska s nekoordiniranim i zbunjujućim izvještajima za javnost. 

U Roswellu je pao balon koji se koristio u sklopu tajne operacije danas poznate pod imenom 'Projekt Mogul'. Nakon završetka Drugog svjetskog rata i početka Hladnog rata, započela je svojevrsna utrka u nuklearnom naoružanju između SAD-a i Rusije. Kako bi pratili razvoj ruskog nuklearnog programa, Amerikanci su na ogromne visine dizali balone opremljene mikrofonima kako bi i na taj način, zvučno, pratili ruska testiranja nuklearnog naoružanja. Unatoč incidentu u Roswellu, projekt je proživio sve do 1949. godine nakon čega je ugašen, kako zbog skupoće, tako i zbog pojave sofisticiranijih tehnologija kojima se moglo 'zavirivati' u dvorište Rusima. 

Poklonici teorija zavjera će na ovo sigurno reći kako američke vlasti i dalje lažu oko cijelog slučaja i to zaista jest moguće - napravili su to ranije pa zašto onda ne bi opet? No, činjenica je da unatoč 'mali milijun' privatnih istraga koje su proveli više ili manje ozbiljni entuzijasti, još uvijek ne postoji ni jedan konkretan dokaz da se u Roswellu dogodilo išta blizu 'susretima treće vrste'. 

Za sav 'dokazni' materijal koji se pojavio kroz desetljeća na kraju se ispostavilo da je lažiran i to su najčešće priznali njegovi autori. Najpoznatiji takav slučaj dogodio se sredinom 90-ih godina kada se niotkuda pojavila navodna snimka obdukcije izvanzemaljaca čiji se leteći tanjur slupao u Roswellu. Iako su stručnjaci od početka tvrdili da se radi o lažnjaku, autor snimke to je priznao tek 2006. godine kada je objasnio da se ne radi o autentičnoj snimci, već o 'rekonstrukciji onoga što se zaista dogodilo'. 

I eto, od legendarnog incidenta u Roswellu je prošlo punih 70 godina. Iako je i dalje obavijen nekakvim velom misterija, tamo se, na žalost brojnih NLO entuzijasta' najvjerojatnije nije dogodilo ništa previše spektakularno osim katastrofalne krizne komunikacije iz smjera vlasti i vojske. 

Ukoliko ste željni istinskog NLO misterija, preporučujemo vam onaj koji se 1966. godine dogodio u australskom Westallu o čemu smo opširno pisali prošle godine

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle