Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Navigacija gunđa tijekom vožnje te izluđuje vozače

None Foto: 24sata/ilustracija 3

Glavna zadaća navigacije u autu je da usmjerava vozača i govori kojim putem ići. Uz prigovaranje i gunđanje u vožnji, novi model može još puno toga

Tek što su se rješili suputnika koji prigovaraju, vozači su na novim mukama. Svi koji se odluče na novi model satelitske navigacije morat će istrpjeti prigovaranje i gunđanje GPS-a.
Uređaj je već prozvan 'gunđajući GPS'. Nakon što vam da upute kojim putem ići, pretvara se u instruktora vožnje te vam čak preporuča u koji restoran otići. Ako ste ušli prebrzo u zavoj ili držite gas predugo bez mjenjanja u višu brzinu, navigacija će vas ukoriti, odnosno prigovoriti da ne smijete tako voziti. Uređaj će na tržište doći za tri godine. Razvija ga kompanija TomTom i Navteq koja je u vlasništvu Nokije. Pomoću satelita određuje položaj automobila. U kompaniji vjeruju da bi mogao i upozoravati vozače da izbjegnu sudar ili zapreke na cesti.
- Trodimenzionalan pogled iz GPS-a omogućit će vozačima više i bolje informacije. Moći će ih upozoriti trenutak prije sudara - rekao je podpredsjednik tvrtke, Rik Temmink.

Komentiraj, znaš da želiš!