Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ne odvajaju se od njih: Malena i Klepetan dobili su četiri ptića

None Foto: Boris Gajdukov/24sata 7

Sl. Brod: Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se izmjenjuje u gnijezdu, znaju da ako se jaja ohlade od potomaka neće biti ništa

Glavice četiri malena ptića stara tek dva, tri dana, proviruju ispod krila rodana Klepetana koji ih brižno grije dok je Malena u šetnji obližnjom livadom u Brodskom Varošu.

[video: 1199891 / ]

Epilog je to poznate priče o dugogodišnjoj vjernosti dviju roda iz Slavonskog Broda, Malene slomljena krila i njezina rodana Klepetana, koji se već 16 godina svakog proljeća iznova vraća Malenoj s 12.000 kilometara dalekog afričkog Juga.

Foto: Boris Gajdukov/24sata

Stjepan Vokić, umirovljeni školski domar koji brine o rodama, donio je na tanjuru malo mesa da ptići nešto pojedu i ojačaju dok im Klepetan ne donese ono što ulovi na nekoj od bara i potoka u brodskoj okolici. 

 - Malena je ovog proljeća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se izmjenjuje u gnijezdu, znaju da ako se jaja ohlade da od potomaka neće ništa. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski grije dva preostala jajeta iz kojih će, nadam se, za koji dan izleći ptići - kaže Vokić.

Foto: Boris Gajdukov/24sata

- Klepetan i Malena su u ovih 16 godina na svijet donijeli 58 ptića, a s ovih 6 bit će to 64. To je rijedak primjer i u svjetskim razmjerima kad su rode u pitanju. I svi su oni uz pomoć Klepetana naučili letjeti i odletjeti put afričkog juga, a u proljeće se vrate. Ima ih tu na obližnjim električnim stupovima, svili su svoja gnijezda i imaju svoje obitelji, ali nerijetko svrate kod mene u dvorište da im dam što za pojesti - priča Stipa dok maleni jedu komadiće mesa.

Foto: Boris Gajdukov/24sata

Vokić zna da tek sada pred njim stoji veliki posao. Treba Malenoj priskrbiti hrane jer Klepetan će se već nekako snaći, a i pomladak trebu u kratkom vremenu stasati da na vrijeme budu spremni za prvi let, potom u srpnju za odlazak iz roditeljskog gnijezda put Lonjskog polja, a onda svi zajedno put juga Afrike. 

-Teško mi je, mirovina mi je premala za sve ovo, ali ne bih Klepu i Malenu dao ni zašto na svijetu - zaključuje Vokić dodajući da je dobio nekoliko ponuda i da rode preseli u Baranju.

 

Komentari (16)
  • Svaka čast Klepetavom! Leti tisuće kilometara i odmah nakon par riba što ih baci u kljun i odmori primi se posla a plod vidimo i tako godinama :) Tata i muško od formata :)

    23. 5. 2018,   14:14
  • Jedina doista lijepa stvar u Hrvatskoj

    23. 5. 2018,   14:30
  • Mali dinosaurići! Tko bi rekao da će se preobraziti u ljupke, bijele rode?!

    23. 5. 2018,   17:49