Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nesretni događaji na Dan zaljubljenih u povijesti

None Foto: Dark Sun Games

Na internet stranici Weddingpaperdivas.com je objavljen popis nekih nesreća koje su se kroz povijest dogodile 14. veljače

Za mnoge Valentinovo je blagdan ljubavi i zajedništva, no postoji i tamna strana tog dana.

1537. - Engleski kralj Henri VIII objavio je kraljevskim dekretom da će Engleska 14. veljače slaviti kao Dan zaljubljenih. Kralj Henri VIII ženio se šest puta, od dvije žene se razveo, a dvije je pogubio. Početak službenog slavljenja blagdana svetog Valentina počeo je krvavo.

1942. - Bolnica Alexandra u Maleziji bila je poprište masakra za vrijeme bitke za Singapur. Japanske trupe bajunetama su ubile poručnika Westerna, britanskog liječnika koji im se predao noseći bijelu zastavu. Nakon toga su masakrirali 300 zarobljenih liječnika, medicinskih sestara i pacijenata.

1945. - Britansko i američko zrakoplovstvo bombardiralo je njemački grad Dresden dva dana. Broj ubijenih se procjenjuje između 35.000 i 135.000 ljudi. Činjenica je da je konstantno bombardiranje zapaljivim bombama uspješno stvorilo vatrenu stihiju koja je uništila grad. Male lokalne vatre pretvorile su se u stihiju dok čitav grad nije bio u plamenu. Zrak koji je vatra usisavala stvorio je jake vjetrove koji su uvlačili sve u plamen. Oni koji nisu bili spaljeni, umrli su od gušenja.

2004. - U predgrađu Moskve srušio se krov vodenog parka. Poginulo je 28 ljudi, a teško je ozlijeđeno više od 100. Inženjer koji je sagradio park tvrdio je da su teroristi napali turističku atrakciju. Istraga je pokazala da je u pitanju bila greška u njegovom dizajnu.

2006. - Pet žena, članica antiratne grupe "Bijesne bakice", uhićeno je za vrijeme protesta ispred ureda za regrutaciju vojnika u Washingtonu. Policija ih je uhitila nakon što su bakice najavile da su došle da se prijaviti u vojsku. Vikale su da ako neko već mora umrijeti u Iraku, neka to budu starci. Žene nisu optužene, ali je njihova organizacija pod nadzorom zbog špijuniranja.

Komentiraj, znaš da želiš!