Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Nestao prije 5 godina u Kanadi, a našli ga kako luta Amazonom

None Foto:

Obitelj je već odustala od svake šanse i mogućnosti njegova povratka, ali nevjerojatni splet okolnosti vratio je njihovog sina i brata kući u normalan svakodnevni život...

Anton Pilipa, 39-godišnji Kanađanin iz Vancouvera, proživio je nevjerojatnu životnu priču. Sve je počelo u ožujku 2012. godine, kad je ovaj bivši humanitarni radnik jednostavno nestao. Najveći problem predstavljala je njegova shizofrenija i upravo zbog toga je njegova obitelj najviše strahovala.

Pronađen je tek prije dva i pol mjeseca kako bosonog luta amazonskom prašumom, a imao je sreću što je naletio na Helenice Campos, brazilsku policajku kanadskih korijena koja ga je uspjela povezati s obitelji. 

- Ostao sam zapanjen. Bio sam uvjeren da je mrtav, bila je to jedina misao na ovako dug nestanak. Ipak, tinjao je onaj zadnji tračak nade kod cijele obitelji, rekao je Antonov brat Stefan.

Nestao prije pet godina, pronašli ga 10 tisuća kilometara dalje | Autor: Daily Mail Foto: Daily Mail

Anton, koji se vratio liječenju od shizofrenije, proputovao je najmanje deset zemalja - Kanadu, SAD, Meksiko, Gvatemalu, Kostariku, Panamu, Kolumbiju, Venezuelu, Argentinu i u konačnici Brazil. Stefan tvrdi da je sve krenulo od zanimljive Antonove želje. Naime, silno je želio posjetiti Nacionalnu knjižnicu Argentine u Buenos Airesu, piše Daily Mail.

Nestao prije pet godina, pronašli ga 10 tisuća kilometara dalje | Autor: Daily Mail Foto: Daily Mail

U tome je i uspio, ali na njegovu veliku nesreću dobio je odbijenicu zbog nedostatka dokumenata. Nastavio je svoju avanturu zaputivši se u Brazil, a putem je jeo razno voće, ali i kopao po smeću u potrazi za hranom i odjećom.

Prije toga su ga opljačkali, a tijekom 800 km dugog hodanja amazonskom prašumom otpali su mu svi nokti na nogama. Završio je u mentalnoj instituciji u Brazilu, gdje je obitelj došla po njega. Naravno, izgledao je potpuno zapušteno - prljavo, neobrijano i izgubljeno.

Nestao prije pet godina, pronašli ga 10 tisuća kilometara dalje | Autor: Yahoo News UK Foto: Yahoo News UK

- Nisam se osjećao usamljeno na putu. Spavao sam na otvorenom i razmišljao o životu. Živjeti je vrlo jednostavno, ne trebamo puno toga za sreću, smatra Anton, koji putem nije naučio ni španjolski ni portugalski iz razloga što nije pretjerano pričao s ljudima. Srećom po njega, izbjegao je susret i borbu s najvećim opasnostima Amazone - paucima, zmijama, aligatorima, jaguarima...

- Sretan sam što sam živ i što sam dobio mogućnost vratiti se svojoj obitelji.

Nestao prije pet godina, pronašli ga 10 tisuća kilometara dalje | Autor: Twitter/Jeremy Meeks Foto: Twitter/Jeremy Meeks

Danas Anton živi s bratom i njegovom obitelji u Torontu, a nakon povratka u zemlju uhićen je zbog slučaja prije nestanka, kad je protiv njega podignuta optužnica zbog ilegalne upotrebe oružja.

Nada se povratku u normalnu svakodnevicu, a ovu avanturu će zasigurno pamtiti do kraja života.

Komentari (30)
  • bolje da je ostao u prašumi,sad je tek došao među životinje

    9. 2. 2017,   12:05
  • Ima i kod nas sličnih slučajeva.Koliko ih je nestalo 1990. iz SKH a danas lutaju središnjicom HDZ-a.

    9. 2. 2017,   12:29
  • Mislim da ovo sto je on prozivio, normalniji zivot nego gdje se vratio.

    9. 2. 2017,   12:13