Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi dokazi: Je li FBI pomogao najslavnijem otmičaru aviona?

Ubrzo nakon što je zrakoplov poletio iz Seattlea i krenuo prema Mexico Cityju, čovjek pod imenom D. B. Cooper je iskočio iz aviona s velikom količinom novca i padobranom. Što se s njim dogodilo i danas je misterij

Slučaj smrti D. B. Coopera jedan je od najpoznatijih u povijesti SAD-a. Sve je započelo 24. studenog 1971. godine kad je muškarac u poslovnom odijelu kupio jednosmjernu kartu od Oregona do Seattlea, a predstavio se lažnim imenom, kao Dan Cooper.

Čim je zrakoplov poletio, Cooper je stjuardesi Florence Schaffner predao papirić. Misleći da se radi o telefonskom broju još jednog usamljenog muškarca, ona je pospremila papir ne obraćajući previše pažnje na njega. Kada je to vidio, Cooper ju je pozvao do sebe i na uho joj šapnuo da bi ipak trebala otvoriti poruku jer on ima - bombu.

Svjedoci tvrde da ju je pred njom otvorio i pokazao joj hrpu žica. Je li to zaista bila bomba ili ne ni danas nitko ne može tvrditi sa sigurnošću.

Schaffner ga je kasnije opisala kao vrlo uglađenog muškarca koji je bio ljubazan, miran i komunikativan.

- Uopće nije bio nervozan. Bio je vrlo ugodan, bez i trunke agresije. Bio je miran cijelo vrijeme, prisjetila se druga stjuardesa Tina Mucklow.

Da stvari budu još čudnije, Cooper je platio svako piće koje je naručio, a tražio je i obroke za osoblje dok su stajali u Seattleu i čekali polijetanje za Mexico City.

Nakon što je avion sigurno sletio u Seattle, muškarac je zatražio da svi putnici napuste zrakoplov, kao i da mu se preda 200 tisuća dolara (danas bi to bilo više od milijun dolara) u gotovini i - četiri padobrana. Čim je to ispunjeno, zatražio je da avion poleti prema Mexico Cityju. Samo nekoliko minuta nakon što je avion opet poletio, Cooper je otvorio bočna vrata na avionu i s novcem i padobranom se bacio iz aviona.

Taj je slučaj već sljedećeg dana zaintrigirao cijeli SAD, a osim službene istrage koju je vodio FBI, brojni su amateri i privatni istražitelji pokušali otkriti što se dogodilo s Cooperom. On, naime, više nikad nije pronađen ni mrtav, a ni živ. Jedini dokazi pronađeni su 1980. godine kad je dječak pronašao dio crne kravate, dio padobrana i 5.800 dolara sa serijskim brojevima koji su se poklapali s novčanicama koje su predane Cooperu prije polijetanja.

D.B. Cooper | Autor: History.com Foto: History.com

Tijekom 1972. godine u SAD-u su se dogodile 32 otmice aviona. U njih 15 otmičari su priznali da su oponašali Coopera. FBI je kroz nekoliko narednih godina imao više od desetak osumnjičenih, a iako su priče nekih od njih zaista intrigantne, ni za jednog od njih nikada nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Iako je istraga sada i službeno zatvorena, FBI je pozvao sve koji bi mogli imati novih saznanja o slučaju da im se jave. No, s obzirom da više od četiri desetljeća nisu pronašli nešto konkretno, šanse su im sada zaista minimalne čega su svjesni i sami.

Ipak, pojavila se nova teorija koja tvrdi da je Cooper i dalje živ.

Pronađeno je pismo koje je bilo zakopano 46 godina u kojem je Cooper napisao da je odmah znao kako ga neće uhvatiti i da je svjestan svih dokaza koje je ostavio za sobom, poput tupea kojeg je nosio. Ogradio se od sumnji da je ubojica i naglasio da nije ostavio otiske prstiju, čime je htio reći da su preostali dokazi njegov trik. Njegovi otisci nisu pronađeni nigdje u avionu, pa čak ni na šalici iz koje je pio.

FBI je u posjedu njegovog pisma, a privatni istražitelj Tom Colbert uvjeren je da Cooper nije preminuo i da živi na Kaliforniji pod lažnim imenom Robert Rackstraw. Šest godina nakon otmice aviona Rackstraw je osumnjičen za pronevjeru novca, no prije uhićenja pobjegao je u Iran.

Čini se da će slučaj Dana Coopera i dalje ostati jedini neriješeni slučaj otmice aviona u povijesti SAD-a, ali i slučaj zbog kojeg su revolucionarizirani sigurnosni standardi koji su dotad bili gotovo nepostojeći.

Komentari (9)
  • sveje moguće,,,,punoje teorija zavjere nekese saznaju,,,,nekene saznaju ovumožda nikad nećemo,,saznati:)))

    20. 11. 2017,   11:28
  • O novinari, na čemu ste? Kakve veze ima naslov s člankom?

    20. 11. 2017,   07:49
  • naslov vam je ajme majko,nema veze sa vezom.a i nije iskocio na bocna vrata vec na vratima koja su bila u repu aviona.ak neznate pogledajte dokumantarac na discovery channal-u pa bar pisite istinu...

    20. 11. 2017,   08:39