Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novo u Hrvatskoj: Od sada trči sa svojim najboljim prijateljem

None Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL 12

U Hrvatskoj je po prvi puta zaživjela disciplina Canicross u kojoj se trči sa psima u organizaciji Canicross Croatia. U park šumi Dotrščini skupilo se 35 trkača i 40 pasa podijeljenih u grupe

Dogodi li vam se da s ljubomorom slušate svoje kolege i poznanike kako pričaju o trčanju, o pravom pokretu koji ih ispunjava, raduje, o druženju i o natjecanjima? I vi biste rado pokušali, ali osjećate grižnju savjesti zbog svog najdražeg prijatelja! Pa se pitate: Je li u redu da on bude zatvoren u kući ili stanu dok se ja rekreiram, zabavljam, gibam? To je doista sebično! 
Pa njemu bi to trčanje značilo još i više nego meni!

Zagreb: Na Dotrščini organizirana utrka s psima Canicross | Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

No, više nema razloga za ovaj osjećaj. U Hrvatskoj je zaživjela disciplina u kojoj se trči sa - psima! Zove se canicross, već je održano nekoliko promotivnih utrka, a tokom vikenda je priređeno i prvo canicross okupljanje, u zagrebačkoj Park šumi Dotršćini. Skupilo se 35 trkača i 40 pasa, podijeljeni u grupe neki su šetali, neki sa svojim najdražim prijateljima istrčali pet kilometara, a neki sedam. Bilo je i onih koji su uspjeli iskombinirati više grupa.

- Disciplinu je u Hrvatskoj predstavio Klub sportskih i zaprežnih pasa Zagreb, koji je 2015. godine organizirao prvu utrku pod nazivom “Prave šape”- otkriva nam Mateja Tuščić, promotorica canicrossa u Hrvatskoj.

Zagreb: Na Dotrščini organizirana utrka s psima Canicross | Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

- Za sada u Hrvatskoj ne postoji niti jedan klub koji je specijaliziran samo za Canicross, no radimo na tome. Postoje natjecatelji koji idu na utrke u inozemstvu, a jedna od poznatijih je Hard Dog Race. Tu su uz standardni canicross dodane i različite prepreke koje ljudi trebaju savladati sa svojim psima (hodanje kroz blatne kaljuže, provlačenje kroz tunele, trčanje po automobilskim gumama...).

Sljedeće godine organiziramo canicross ligu koja će se sastojati od 10 kola. Utrke će biti organizirane po cijeloj Hrvatskoj, u sklopu standardnih trail utrka, s posebnom kategorijom “canicross.” Pobjednici lige osvojit će vrijedne nagrade sponzora - najavila je Mateja.

Zagreb: Na Dotrščini organizirana utrka s psima Canicross | Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Canicross je prvi put definiran prije 18 godina u Velikoj Britaniji, a uz njega se razvijaju još dvije srodne sportske discipline sa psima: skijorng - zimski sport u kojem osobu na skijama vuče jedan ili više pasa te bikejoring - trčanje pasa koji su povezani s biciklom. Premda su u početku u canicrossu najčešće sudjelovali trkači sa psima polarnih pasmina, odnosno psima koji vuku zaprege, sada se mogu vidjeti i druge pasmine spremne da lakoćom istrče dionice uz svoje prijatelje.

Za canicross je karakteristično da vodič ima oko pasa povezan pojas za koji je rastezljivom vodilicom privezan pas. Psi su, pak, vodilicom spojeni na ormi ili oprsnici, a ne na ogrlici, a tako se mogu voditi bez problema i dva psa.

Više informacija o ovom jedinstvenom sportu i Canicross ligi možete naći na stranici Canicross Croatia.

Komentari (1)
  • Hdhshd

    23. 11. 2018,   17:11