Obavijesti

Viral

Komentari 2

Od Lego kockica: Dječak je izradio najveću repliku Titanica

Od Lego kockica: Dječak je izradio najveću repliku Titanica
1

Brynjar kaže da mu je projekt gradnje replike Titanica pomogao da se bolje nosi s autizmom. Prije nego što je započeo s projektom, imao je velike probleme s komuniciranjem...

VIDEO

Najveću na svijetu, repliku broda Titanic izgrađenu od Lego kockica napravio je 10-godišnji autistični dječak iz Islanda. Izrada replike trajala je 11 mjeseci i na nju je utrošeno ukupno oko 700 sati rada. Brynjar Karl Bigisson, kojemu je sada petnaest godina, u svoj je Titanic ugradio 56.000 Lego kocki. Dužina replike iznosi gotovo osam metara, a visina oko metar i pol, piše CNN.

Brynjar se još kao petogodišnji dječak satima igrao s Lego kockama. 

- Ponekad sam slagao prema uputstvima, a ponekad sam koristio samo vlastitu maštu - kazao je. 

U početku je bio opsjednut s vlakovima, no to se promijenilo kada ga je djed Ludvik Ogmundsson odveo brodom na pecanje. Izlet je pobudio u dječaku ogroman interes za brodove. Kada je navršio deset godina, o Titanicu je već znao sve. 

Projekt za cijelu obitelj

- Kad sam s majkom otišao u Legoland u Danskoj i po prvi put vidio sve te fantastične velike modele poznatih građevina, aviona i brodova, vjerojatno sam tada počeo razmišljati o tome da i ja napravim Lego repliku. Kad sam imao deset godina, počeo sam razmišljati o tome da izgradim Lego Titanic prema veličini Lego čovječuljaka - objasnio je. 

U Brynjarov projekt uključili su se i ostali članovi obitelji. Donacijama od obitelji i prijatelja kupio je potrebne kocke. Djed koji je po zanimanju inženjer, od originalnog je nacrta Titanica napravio nacrt u Lego veličini i pomogao u procjenjivanju koliko će kocki trebati za izradu replike, a majka mu je pružila svesrdnu podršku u ovom velikom izazovu. 

- Da ona nije podržala moj projekt, on se vjerojatno nikad ne bi ostvario - kaže.  

Za jednu kreaciju od 'legića' potrebno je i nekoliko mjeseci
Za jednu kreaciju od 'legića' potrebno je i nekoliko mjeseci

Brynjar kaže da mu je projekt gradnje replike Titanica pomogao da se bolje nosi s autizmom. Prije nego što je započeo s projektom, imao je velike probleme s komuniciranjem, što ga je činilo nesretnim i usamljenim. Sada ima puno više samopouzdanja i daje intervjue o svojem postignuću, piše CNN. 

- Kada sam počeo s građenjem, imao sam asistenta koji mi je u školi pomagao na svakom koraku, ali sad učim bez ičije pomoći. Popravio sam ocjene, a drugi učenici u razredu me tretiraju kao sebi ravnog. Dobio sam priliku da putujem, istražujem i upoznam divne ljude - kazao je.

Brynjarova majka je objasnila kako je odgajajući Brynjara, na početku bila jako zabrinuta zbog budućnosti svojeg sina. Brinule su je sve prepreke i poteškoće koje mnoga djeca koja se nalaze na autističnom spektru moraju savladati. Danas je ponosna što drugim roditeljima autistične djece može reći da je ostvarenje ciljeva i snova ipak moguće. 

- Kada vam vaše dijete dođe sa zanimljivom, velikom i ludom zamisli ili ciljem, to dijete vam se obraća i treba vašu pomoć. Pažljivo slušajte i pokušajte pronaći načine da ga podržite u ostvarenju njegovog cilja. To bi vam mogla biti najbolja investicija u vašeg potomka - objašnjava.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način