Obavijesti

Viral

Komentari 85

Odrastali smo uz oboje: SSSR i SAD i svi njihovi najbolji crtići

Odrastali smo uz oboje: SSSR i SAD i svi njihovi najbolji crtići
1

Koliko su bili kompetitivni na primjerice vojnom ili svemirskom planu, Rusi i Amerikanci jedni su drugima bili i svojevrsna inspiracija što se očitalo čak i na industriju animiranih filmova...

VIDEO

Prvi su se crtići u Rusiji pojavili krajem 19. stoljeća, a njihova se animacija dugo razvijala prvenstveno kroz Sojuzmultfilm iz čije su 'radionice' izašli klasici poput Vinni Pukha (na zapadu poznat kao Winnie the Pooh), Ježa u magli i Mačića zvanog Vau. Početkom lipnja Sojuzmultfilm je proslavio 80. godišnjicu osnutka, pa su autorice Darija Donina i Ilarija Kantorova tom prigodom za RBTH sastavile popis ruskih i američkih crtića koje je inspirirala animacija one druge zemlje. 

Taman u vrijeme osnutka Sojuzmultfilma, veliki je ruski reformator kinematografije Sergej Ejzenštejn upoznao Walta Disneya koji ga je oduševio, kao i njegovi animirani filmovi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Disneyjeve životinje, ribe i ptice imaju običaj istezati se i skupljati. Taj poklik optimizma mogao se postići samo crtežom. Ne postoji takav kutak zaista snimljene kapitalističke stvarnosti koji bi mogao, bez da bude lažan, prikazati takvo optimistično ohrabrenje! No, na sreću, postoje linije i boje. Glazba i animacija. Disneyjev talent i 'veliki tješitelj' poznat kao kino, rekao je tada Ejzenštejn. 

Kao što je to bio slučaj i sa svim ostalim medijima, i animirani su filmovi za vrijeme Drugog svjetskog i Hladnog rata poprimili primarno propagandnu funkciju. Neprijatelj se prikazivao onoliko groteskno koliko je to u animaciji bilo moguće - a bilo je moguće mnogo više nego na filmu. 

Početkom 40-ih godina prošloga stoljeća Sovjeti i Amerikanci tako su se poprilično bavili Hitlerom koji bi uvijek zasluženo nastradao nakon što bi ga ismijali na sve moguće načine. 

Nakon što su ratna razdoblja utihnula, animacija se opet okrenula svojoj obrazovno-zabavnoj funkciji. Tom i Jerry male su ekrane u SAD-u pokorili 40-ih godina, a 40 godina kasnije i u SSSR-u. No, Rusi su već imali nešto slično - priču u vuku i zecu koji se isto tako ne podnose. 

Osim od američke animacije, Rusi su posuđivali i od britanske. Dr. Ajbolit je tako inspiriran Dr. Dolittleom autora Higha Loftinga. Bilo bi potpuno krivo tvrditi da su Rusi plagirali Amerikance ili Britance jer je i Dr. Ajbolt temeljen na priči ruskog autora Korneja Čukovskog

Winniea The Pooha smo već spominjali. Sovjetska je publika u njemu mogla uživati 1969., dok je u SAD stigao tek 1977. godine. 

Zanimljiva se paralela može povući i između ruskog crtića 'Grimizni cvijet' i Disneyjevog 'Ljepotica i zvijer'. Prvi je nastao 1959. godine te je inspiriran bajkom 'Aksakova' koja je pak inspirirana bajkom Francuza Charlesa Perraulta po kojoj je 1991. godine snimljen film 'Ljepotica i zvijer'. 

- Tvrdnja da su crtani filmovi različitih zemalja slični istinita je. Bajke nekih zemalja dosita nalikuju jedne drugima, no bajke svoje ideje crpe iz mitologije koja se u principu ne razlikuje jako širom svijeta, od plemena Papue Nove Gvineje do naroda drevne Mezopotamije i slavenskih predaka današnjih Rusa. Dakle, umjesto da nas ta sličnost čudi, prihvatimo da smo sličniji nego što mislimo, zaključak je autorica s 'Russia Behind The Headlines'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.