Obavijesti

Viral

Komentari 38

Oni će vam dati 'pristojnu lovu' ako se preselite u njihovo selo

Oni će vam  dati 'pristojnu lovu' ako se preselite u njihovo selo

ŠVICARSKA: Selo Albinen proživljava emigraciju i samo je jedno u nizu švicarskih sela s istim problemom. Tamošnje stanovništvo želi na originalan način privući dolazak novih stanovnika

VIDEO

Albinen je selo u švicarskom kantonu Valais, smještenom na jugu zemlje. Ono po čemu je ovo selo privuklo svjetsku pažnju je odluka mještana o novoj politici koja će strancima ponuditi novac da dođu živjeti k njima.

Malo selo u kojem trenutno živi tek 240 stanovnika jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici odlaze iz sela, pogotovo mlađi.

Albinen, selo u Švicarskoj

Samo ove godine selo su napustile tri obitelji s osmero djece pa su lokalne vlasti bile prisiljene zatvoriti osnovnu školu. Sad stanovnici sela zahtijevaju da se u selo vrati život i osigura budućnost i opstanak. Plan lokalnog vijeća je da strancima koji se odluče za kupnju ili izgradnju kuće u Albinenu poklone po 25 tisuća franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih 10 tisuća franaka po djetetu.

No, postoje i uvjeti koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. Prema prijedlogu vijeća, četveročlana obitelj dobila bi 70 tisuća franaka (oko 450 tisuća kuna).

U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako netko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti uvjerene su da su ove mjere pristupačne za sve.

To je ulaganje u budućnost sela, pišu lokalne novine. Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom na dolinu Rhone. Šest kilometara dalje nalazi se termalno odmaralište Lukerbad, a prvi veći gradovi udaljeni su tek pola sata vožnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju