Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrio duboku brazdu u Loch Nessu, krije li se tamo Nessie?

<div> <blockquote class="twitter-tweet" lang="en"><p lang="en" dir="ltr">A new hideaway for Nessie? Skipper claims to have uncovered deepest Loch Ness crevice yet <a href="https://t.co/tWPxhAaCAA">https://t.co/tWPxhAaCAA</a> <a href="https://t.co/mNhObhYeQf">pic.twitter.com/mNhObhYeQf</a></p>&mdash; The Telegraph (@Telegraph) <a href="https://twitter.com/Telegraph/status/689714059537678336">January 20, 2016</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> </div>
None Foto: PA/PIXSELL

Do prije dva tjedna Keith Stewart, nije vjerovao u priče o čudovištu koje živi u jezeru, a onda je suvremenim sonarom otkrio 274 metara duboku brazdu u jezeru

Bivši ribar u jezeru Loch Ness otkrio je 274 metra duboku brazdu u kojoj bi se mogla skrivati legendarna Nessie. 

Keith Stewart (43) brazdu je otkrio uz pomoć najnovijih sonara. Zbog njegovog otkrića, osim pitanja krije li se u rupi Nessie, postavlja se pitanje koliko je uopće duboko jezero Loch Ness. 

Do prije dva tjedna Stewart, kaže, nije vjerovao u priče o čudovištu koje živi u jezeru, no njegov pronalazak mu je poljuljao uvjerenja. 

- Prije dva tjedna sonarom sam na dnu snimio dugački objekt, koji je izgledao kao da ima grbu, a kasnije ga više nije bilo - rekao je.

To ga je zainteresiralo i nastavio je sa skeniranjem dna jezera i otkrio točku 23 metara dublju od službeno izmjerene najdublje točke u jezeru koja se nalazi na 270 metara, no još ne zna koliko je brazda dugačka. Stewart ima puno iskustva sa sonarima jer je godinama mapirao morska dna. U ožujku prošle godine zaželio se mirnijeg života pa je postao kapetan turističkog broda na Loch Nessu, piše Daily Mail.

Kaže da bi u jezeru moglo biti još brazdi i da bi se u njima moglo sakrivati čudovište sa cijelom svojom obitelji. 

Legenda o čudovištu iz Loch Nessa spominje se još u srednjem vijeku gdje se opisuje kako je svetac protjerao čudovište koje je ubilo čovjeka. Suvremena priča počela je u lipnju 1930. kad su tri ribiča navodno spazila neman i izjavila da je vidljivi dio životinje bio dug više od šest metara. Prvo viđenje bilo je 14. travnja iste godine kad je bračni par Mackay iz auta vidio golemu životinju kako se prevrće u vodi. Iako je dokazano da ne postoji, još je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Škotskoj. Lokalne vlasti od Nessie zarade do milijun funti na godinu i dosad je prijavljeno više od tisuću viđenja tog mitskog bića.

<div> <iframe allowfullscreen frameborder="0" width="504" height="321" scrolling="no" id="molvideoplayer" title="MailOnline Embed Player" src="http://www.dailymail.co.uk/embed/video/1245262.html"></iframe> </div>
Komentari (50)
  • Ha-ha! Eto vam ga na, skeptici! Nesi zaista postoji! Pa samo pogledajte te slike, zar nije ocito? Pa pobogu, covjek je cak modernu opremu koristio! Zar vam se ne doima kao jedno jako razumno i vjerodostojno ljudsko bice? Pa sta vam treba vise? Imamo njegovu rijec i sliku, sto vise covjek treba uraditi da bi mu povjerovali?

    20. 1. 2016,   21:26
  • ne krije, vec bi umro od gladi 100 x

    20. 1. 2016,   20:28
  • šta ,reklama za proljetnu sezonu...

    20. 1. 2016,   20:19