Obavijesti

Viral

Komentari 13

'Otok tajni': Misteriozno blago traže već više od 200 godina...

'Otok tajni': Misteriozno blago traže već više od 200 godina...
7

Otočić u kanadskom zaljevu Mahone u Novoj Škotskoj preko dva stoljeća 'pali' maštu tragača za blagom. Posljednji su se u potragu dali braća Lagina o čijim je istraživanjima snimljena i dokumentarna serija

VIDEO

Oak Island, ili u prijevodu Hrastov otok, otočić je u privatnom vlasništvu od oko 57 hektara. Iako sitan, tajna koju krije za neke je i danas najveći misterij. 

Otok je smješten 200 metara od južne obale Nove Škotske u Kanadi. Uglavnom je prekriven gustom šumom i jedan je od 360 otoka zaljeva Mahone. U otočkoj skupini definitivno Oak Island 'ubire' najveću slavu - naime, postoje brojne teorije o skrivenim blagima i raznim artefaktima koji se na njemu navodno mogu otkriti. 

Lovci na misteriozna blaga uglavnom se koncentriraju na predio Money Pit, formaciju stijena nazvanu Nolanov križ, plažu kod Smithove spilje i male močvare koja tvori trokutastu formaciju. 

Potraga za skrivenim blagom Hrastovog otoka zapravo je započela 1795. godine kada je 18-godišnji Daniel McGinnis vidio svjetla iz smjera otoka. To ga je zaintrigiralo. Na jugoistočnom dijelu otoka naišao je na čistinu u čijem je središtu bila kružna udubina, a iznad nje je, na stablu, improviziran kran. Sljedeći put, prepun dojmova, vratio se na otok povevši sa sobom prijatelje Johna Smitha i Anthonyja Vaughna. Počeli su kopati i samo metar ispod površine naišli su na kamenu ploču. Maknuli su je i nastavili s kopanjem. Svaka tri metra naišli bi na sloj trupaca što im je sugeriralo da se negdje dolje zaista nalazi nešto značajno ili vrijedno. No, nakon desetak metara su odustali i napustili otok bez ičega. 

Priča o blagu 'zamirisala' i kompanijama

Vijest o njihovom pokušaju munjevito se proširila pa dospjela i u lokalne novine. Osam godina kasnije to je ponukalo tvrtku 'Onslow Company' da se okuša u potrazi. Uz već deset iskopanih metara, rupu  su produbili za još 18. I oni su svaka tri metra nailazili na sloj trupaca, a pri samom kraju naišli su na sloj ugljena, lijepila i kokosovih vlakana. 

Na dubini od 27 i pol metara napokon su naišli na kamen na kojem su bili neobični simboli. No, iskopina je opet napuštena nakon što ju je poplavila voda. 

Godinama kasnije, 1849., u iskopu se okušati odlučila kompanija 'Turo'. Nakon mukotrpnog bušenja naišli tek na metal, hrastovinu i sloj gline debeo oko 2 metra. Tu su i oni odustali, a ponovno se pokušalo 1861. Tada se dno iskopa jednostavno urušilo, no ostalo je nepoznato je li to bilo zbog prirodne šupljine, ili se radilo o svojevrsnoj zamci. Tada je zabilježen prvi smrtni slučaj - jednog je radnika ubila pumpa koja je eksplodirala. 

Još su neki pokušavali bušiti iskopinu te je više neuspješnih pokušaja zabilježeno sve do '60-ih godina prošlog stoljeća. 

Navodno snimili ljudske ostatke

Godine 1931. William Chappel iskopao je sjekiru, alat sa šiljkom i sidro. No, s obzirom na brojne prethodne iskope, Chappel nije mogao procijeniti o čijim se predmetima radi. Gilbert Hedden bio je toliko fasciniran cijelom pričom da je otkupio dio otoka, no njegovi iskopi nisu polučili nikakav uspjeh. 

Do 1967. godine rupa je bila duboka čak 72 metra. U nju je spuštena kamera koja je navodno snimila ljudske ostatke, drvene kovčege i alate. No, kvaliteta snimke bila je toliko loša da ti navodi nikada nisu provjereni.

Neki su uvjereni da se u njoj nalaze Shakespeareovi rukopisi, templarsko ili masonsko blago ili pak dragulji Marije Antoanete. Neki pak tvrde da se radi o mjestu potonuća vikinškog broda čime objašnjavaju redove trupaca na koje su nailazili istraživači. O misterioznom i za sadne pronađenom blagu napisano je više od 50 knjiga, a snimljen je dokumentarni reality show koji prati istraživanje braće Lagina. 

Priča o blagu zainteresirala ih je još dok su bili djeca

Marty i Rick Lagina, Amerikanci iz Kingsforda u Michiganu, postali su opsjednuti pričom o blagu na Oak Islandu nakon što su još 1965. godine kao dječaci u Readers Digestu pročitali članak o iskopima i istraživanju obitelji Restall.

Javili su se Oak Island Toursu, tvrtki koja je vlasnik većine otoka. Kako zanimanje za tajnu otočkog blaga s godinama nije splasnulo, kupili su udio u vlasništvu, a brzo im se javila tvrtka Prometheus Entertainment i ponudila da o njihovoj potrazi za blagom snime reality. Kontaktirali su oca i sina Dana i Davea Blakenshipa, stanovnike otoka koji trgaju za blagom još od 1960-ih, i s njima ujedinili snage. 

Rick je umirovljeni poštar i odlučan je u namjeri da pronađe blago. Marty, inače biznismen i milijunaš, financijski podržava projekt nada se da će otok pretvoriti u turističku destinaciju.

U prvoj sezoni serijala 'Prokletstvo Oak Islanda' braća su otkrila kovanicu iz 1600-ih godina. Rick smatra da oni koji se zakače na otok od njega nikad ne odustaju i kaže da 'otok uvijek daje točno koliko treba da tražite dalje'. 

Serija je premijerno prikazana na kanalu History u Kanadi 5. siječnja 2014. godine i od tada je snimljeno pet sezona, a posljednja se trenutačno prikazuje. Emitirat će se još četiri epizode, a hoće li braća pronaći ono što traže - ostaje za vidjeti. 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…