Obavijesti

Viral

Komentari 26

Pernata ljepotica osvojila zlato: Osječka papigica je miss svijeta

Pernata ljepotica osvojila zlato: Osječka papigica je miss svijeta
1

Na svjetskom natjecanju u Italiji ljubičasta papiga obitelji Dokletal iz Osijeka osvojila je zlatnu medalju. Ljubav prema pticama u obitelji prenosi se s generacije na generaciju. Ovo im je već treće zlato...

VIDEO

Četiri ljubičaste papigice vlasnika Matea Dokletala (15) iz Osijeka osvojile su na svjetskom ornitološkom prvenstvu u Italiji zlatnu medalju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58

Ljubav prema pticama u obitelji prenosi se s generacije na generaciju.

Mateov djed Ivan u mladosti se počeo baviti uzgojem golubova, a poslije fazana i paunova. Poslije toga prebacio se na egzotične ptice pa od 1988. obitelj ozbiljno uzgaja ptice.

- S pticama sam otkad sam se rodio jer me je otac svemu učio, a i svi u obitelji volimo životinje. Pokušali smo i s uzgojem kunića, jedno smo vrijeme uzgajali i pse - rekao je Damir Dokletal, koji je ljubav prema životinjama prenio i na sina Matea.

Inače, obiteljska uzgajivačnica trenutačno ima matično jato od oko 100 parova. Velike se ptice razmnožavaju uglavnom jednom godišnje. Manje se češće razmnožavaju te se zato s njima mogu raditi selekcije i birati najljepše za natjecanja. Upravo su tako Damir i njegov sin Mateo odabrali četiri najljepše ljubičaste papigice iz porodice Agapornis rozenkolis za svjetsko natjecanje.

Ovo im je treća zlatna medalja koju su osvojili. Prvu su dobili još 1997. godine.

- Na europskim i svjetskim izložbama otvorilo nam se i to tržište pa naši uzgajivači imaju priliku pokazati kvalitetan uzgoj i riješiti se svojeg viška ptica. Ove godine je u Italiji na prvenstvu bilo prijavljeno 32.000 ptica iz 28 zemalja. Hrvatska je izložila 172 ptice, a iz Osijeka je sudjelovalo troje. I prošle je godine ptica iz Osijeka odnijela zlato - rekao je Damir.

Sin Mateo nam je otkrio kako nije jednostavno brinuti o pticama.

- Pripremam im hranu kako mi tata kaže, hranim ih i pomažemo oko čišćenja - kaže Mateo, čije je dvorište kao mali ZOO vrt pa u njega često dođu djeca iz lokalne škole obići ptice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način