Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Piko je čekao da dođem doma, poljubio sam ga i izdahnuo je...'

None Foto: Davorin Višnjić/Pixsell 22

Spomengaj je prvo legalno groblje za kućne ljubimce u Hrvatskoj. U petak su imali prvo kremiranje životinje, mačke Mica-Macke. Na groblju su ukopali i prvog ljubimca, maltezera Pika koji je živio gotovo 20 godina

Naša mačka, Mica-Macka, imala je tešku bakterijsku upalu pluća i napustila nas je prerano. Nije se bojala pasa i bila je sjajan lovac. Bila je i muza našem susjedu, akademiku Borisu Bućanu, koji ju je slikao dva puta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Rekao nam je to danas Zagrepčanin Ozren Marton, čija je obiteljska mačka prva kremirana životinja od otvorenja groblja za kućne ljubimce Spomengaj u naselju Dumovec. Njezin pepeo stavili su u biorazgradivu urnu te će je ukopati u obiteljskom vrtu kraj ruže.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Nismo mogli dopustiti da je samo ostavimo. Našao sam je malenu ispod prozora i svima nam je prirasla srcu. Iako imamo još mačaka, ova je zaista bila posebna - kaže Ozren.

Groblje za kućne ljubimce Spomengaj, kako smo već pisali, otvorilo se u utorak u Zagrebu, blizu azila Dumovec. U petak su djelatnici groblja u 13 sati obavili i prvi ukop. 

- Piko je bio član obitelji, ispratio je baku i djeda na vječni počinak. Nama je on bio više od životinje, nama je on bio čovjek - rekla je vlasnica Sonja Buljan. Njezin brat Igor Trivić je dodao kako mu je maltezer na ruci spavao 20 godina. 

- Voljeli smo ga kao što se međusobno volimo. Bio je jedan od nas. Čekao me da dođem, poljubio sam ga i on je izdahnuo - ispričao je vlasnik. Dodao je da je Piko s njima prošao kroz sve moguće situacije, no nikad nije bio neraspoložen ili nekoga ugrizao. Na poklon ga je, za Božić, dobila baš njegova sestra Sonja. Bio je najmanji u leglu te su ga morali posebno dohranjivati. Obitelj u kojoj se okotio nije vjerovala da će dugo živjeti, no pas je nadvladao sva očekivanja. Posebno brižan bio je prema djeci. Nažalost, prije tri godine dobio je epilepsiju.

- Već tada sam znao da će u Zagrebu otvoriti ovakvo mjesto gdje će moći vječno počivati. Odrasli smo s njime i ovako mu želimo zahvaliti na svemu - rekao je Igor.

Inače, vijest o prvom groblju za kućne ljubimce obišla je cijelu Hrvatsku te pozive za pomoć, kremiranje i sprovode imaju iz cijele zemlje. Za više detalja iz Spomengaja kažu da ih slobodno nazovu ili informacije potraže na njihovoj web stranici.

Komentari (175)
  • Vidim, ovdje se mnogi ismijavaju ovom događaju. Često su psi bolji prijatelji od ljudi. Psi su iskreni i bezuvjetno vole svoje gazde. Piko je 20 godina živio s njima i oni su se sigurno navikli na njega. Postao im je član obitelji. U trideset godina sam i sam u svom dvorištu pokopao 4 psa. Sve sam ih volio i bilo bi ružno da sam ih samo ostavio negdje.

    21. 6. 2019,   16:12
  • kad sam saznala da će me moj Mrvica napustiti, uzela sam godišnji i bila uz njega do kraja. Imao je 17godina i bio je član obitelji. I sada me sa slike gleda dok ovo pišem

    21. 6. 2019,   16:30
  • Vrlo lijepo, i dirljivo. Tko nema kućnog ljubimca to nikad neće shvatiti.

    21. 6. 2019,   16:42