Obavijesti

Viral

Komentari 7

Pisma Jacka Trbosjeka: Šaljem pola bubrega, dio sam pojeo

Pisma Jacka Trbosjeka: Šaljem pola bubrega, dio sam pojeo
1

Policiji je stiglo na tisuće pisama čiji su autori tvrdili da su baš oni serijski ubojica Jack Trbosjek. No samo se za tri pristigla pisma vjeruje da su autentična

VIDEO

Jack Trbosjek ili Jack Rasparač pseudonim je nadjeven serijskom ubojici koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. Ime je došlo iz pisma što ga je Središnjoj novinskoj agenciji  poslala osoba koja je tvrdila da je ubojica, a objavljeno je u vrijeme ubojstava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Jacka Trbosjeka vjerojatno nikad neće biti otkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih.

Žrtve su bile prostituke. Tipična Trbosjekova ubojstva događala su se na javnim ili polujavnim mjestima: ubojica bi žrtvama prerezao grkljan, a onda bi ih sakatio. Danas prevladava mišljenje da su žrtve prvo zadavljene da bi bile ušutkane. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su odstranjeni i organi, misli se da je Jack Trbosjek bio liječnik, kirurg ili mesar.

Tijekom Trbosjekovih ubojstava, policija i novine primile su na tisuće pisama u vezi slučaja. Sudeći po rukopisu svako od njih napisala je druga osoba. Stručnjaci stoga smatraju da su sva lažna. Međutim, tri pisma, čiji autor tvrdi da je on sam Jack Trbosjek, još su predmet rasprava. Neki misle da su autentična.

Pismo „Dear Boss“ (hrv. pismo „Dragi šefe“)  poslano je 25. rujna 1888. od strane navodnog Jacka Trbosjeka. Poslano je i Središnja novinska agencija (eng. Central News Agency) u Londonu primila ga je dva dana kasnije, a pismo je 29. rujna proslijeđeno i Scotland Yardu. Pismo je isprva smatrano lažnim, no nakon što je 30. rujna nađeno mrtvo tijelo Catherine Eddowes kojoj je nedostajalo jedno uho, autorovo obećanje da će „dami odsjeći uši“ policiji je privuklo pozornost. Pismo završava govoreći o svom nožu, koji je tako lijep i oštar, da se što prije želi "baciti na posao".

Pismo naslovljeno "Dragi šefe" ujedno je i najpoznatije Jackovo pismo. Nakon što je objavljeno, uslijedile su stotine pisama u kojima su autori tvrdili da su baš oni serijski ubojica. 

Razglednicu  „Saucy Jack“ (hrv. „Prgavi Jack“)  Središnja novinska agencija primila je 1. listopada 1988. Rukopis kojim je pisana sličan je onom iz prethodnog pisma. U razglednici se spominje pojam "dvostruki događaj" čime se autor najvjerojatnije referira na ubojstva Elizabeth Stride i Catherine Eddowes, počinjena 30. rujna. Sporan je datum kad je razglednica poslana. Naime pečatirana je više od 24 sata od ubojstva, kada je već objavljeno dosta detalja o zločinima. Policija je navodno kasnije identificirala novinara Toma Bullena kao autora pisma i razglednice. Godinama kasnije novinar Fred Best tvrdio je da je on pravi autor poruka.

I pismo i razglednica nestali su iz policijskih spisa. Dok je pismo vraćeno 1988., razglednica se više nikad nije pojavila. Ostao je samo faksimil.

Pismo "From Hell" (hrv. "Iz pakla") smatra se najautentičnijm. Za razliku od ranijeg pisma „Dear Boss“ te razglednice „Saucy Jack“, kao i ostalih pisama koja policija smatra lažnima (isključujući Bossa i Jacka), pismo „From Hell“ nije potpisano pseudonimom. Datirano je 15. studenog 1888., a sljedećeg ga je dana primio George Lusk, tadašnji predsjednik Whitechapelskog odjela za sigurnost građana. 

Pismo je odasalano u malom paketu koji je, kao što su liječnici ustvrdili, sadržavao i polovicu ljudskog bubrega sačuvanog u alkoholu. Ubojica je izvadio jedan bubreg Catherine Eddowes. Medicinska mišljenja bila su podjeljena oko pitanja je li bubreg doista pripadao C. Eddowes ili nije. Neki su službenici mislili da su bubreg nabavili studenti medicine i poslali ga poštom kao šalu.

"Gospodine Lask, šaljem vam pola bubrega kojeg sam uzeo iz jedne žene i sačuvao za vas. Drugi dio sam ispekao i pojeo. Bilo je jako lijepo. Ako možete pričekati, poslat ću vam i krvavi nož kojim sam ga izvadio. Uhvatite me ako možete, gospodine Lusk", stoji u pismu.

Jedna od karakteristika ovog pisma je i da je puno pravopisnih grešaka, koje su postojale i u prethodnima, ali ne u tolikoj mjeri.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.