Obavijesti

Viral

Komentari 18

Pitonu sa slomljenom čeljusti veterinari su napravili protezu

Pitonu sa slomljenom čeljusti veterinari su napravili protezu
7

Zmija Toothless doživjela je nezgodu tijekom hranjenja - presavila joj se čeljust i zapela u grlu. Veterinari su se dosjetili prilično inventivnog načina da pomognu ozlijeđenoj zmiji

VIDEO

Ženka zelenog pitona kojoj su vlasnici dali ime Toothless (Krezubica) slomila je čeljust za vrijeme hranjenja. Toothless je taman uživala u svojoj večeri kada se nekako, tijekom gutanja njezina donja čeljust savila i zapela joj u grlu, objavio je na Facebooku HerpVet, veterinarska klinika u Mount Ommaneyju u Australiji, specijalizirana za reptile. 

Vidjevši što se dogodilo njihovoj ljubimici, vlasnici su žurno odveli Toothless veterinarima. Rentgenom je utvrđeno da je proždrljiva Toothless tijekom hranjenja slomila čeljust. Operativni zahvat bio bi previše rizičan jer je kost premala i previše krhka za primjenu tradicionalnih metoda liječenja. Doktori su se sjetili doista vizionarskog rješenja - proteze. 

Namjestili su čeljust i pomoću spajalice za papir složili vanjsku protezu koja će, pričvršćena neotrovnim ljepilom, držati čeljust na mjestu. Sljedećeg dana proteza je ispala, pa su je morali ponovno namjestiti.

- Ovoga puta, proteza je stavljena dok se Toothless presvlačila, odnosno mijenjala kožu, što je bilo taman dovoljno vremena da čeljust zaraste - objasnili su veterinari. 

Kako kažu, nezgoda s lomom čeljusti najvjerojatnije se dogodila zbog toga što je Toothless nedavno polagala jaja, a to je oslabilo njezinu čeljust pa su kosti njezine donje vilice bile još osjetljivije i nije trebalo puno da se kost slomi. 

- Dali smo joj sredstva protiv bolova i kalcij kako bismo ubrzali proces zaraštavanja - objasnili su. Nekoliko tjedana neće dobivati hranu, a zatim ćemo napraviti još jedan pregled rentgenom koji bi trebao pokazati da je čeljust u potpunosti zarasla - naveli su u postu na Facebooku. 

Da je liječenje protezom bio pun pogodak, govori i reakcija oduševljenog vlasnika. 

- Puno vam hvala što se izliječili moju Toothless! Osjeća se mnogo bolje i konstantno žica hranu. No morat će se još malo strpjeti - napisao je vlasnik pitona Bo Marsh u komentaru. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način