Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pivopije, prekrijte oči: Irci su otvorili prvi bezalkoholni pub

Vlasnik novootvorenog bezalkoholnog puba u Dublinu želi pokazati ljudima kako se i bez alkohola mogu dobro zabaviti. U ponudi ima bezalkoholno pivo, vino i koktele

Irska, zemlja poznata po njegovanju tradicije ispijanja piva u svojim prepoznatljivim pubovima dobila je svoj prvi pub u kojem se neće točiti alkohol. Pub pod nazivom Virgin Mary u Dublinu otvorio je vlasnik Vaughan Yates (51). Želi razbiti stereotipe koji nalažu da ljudima treba alkohol kako bi se dobro zabavili.

- Nikoga ne nagovaram da prestane piti alkohol. Samo pitam zašto ne bi mogli pokušati na jednu noć - kaže vlasnik.

Tvrdi da 25 posto ljudi u Irskoj ne konzumira alkohol i kako većina bezalkoholnih barova u Irskoj nudi pića slatkastih okusa, ali da će on u ponudi imati bezalkoholno pivo, vino i koktele. Osim toga, u pubu se može naći i takozvana 'porter' kava koja će imati kremastu teksturu sličnu Guinnessu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Virgin Mary Bar (@thevirginmarybar) on

- Moji prijatelji su probali porter kavu koju imam u ponudi i kažu kako izgleda i miriše kao Guinness pivo - tvrdi Vaughan.

Vlasnik čvrsto vjeruje kako noć bez alkohola može biti jednako zabavna i nosi niz drugih prednosti kao što je manja mogućnost da upadnete u neprilike koje alkohol donosi.

- Kada dođe vrijeme zatvaranja ne morate tjerati ljude kao iz ostalih pubova koji toče alkohol - kaže vlasnik. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Virgin Mary Bar (@thevirginmarybar) on

Spominjući dobro poznati stereotip da je Dublin europska prijestolnica ispijanja alkohola, kaže kako može stvoriti novi stereotip za Irce koji žele izaći, ali ne i piti. Ponuda i izbor olakšao mu je i proces prijave jer mu ne treba dozvola za alkohol. Vaughan i njegov partne Oisin Davis pokušavaju se uključiti u 'kulturnu promjenu' u zemlji i smanjiti broj alkoholičara. Između 2005. i 2016. godine potrošnja alkohola pala je za četvrtinu. Broj se i dalje smanjuje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Ovo nije prvi bezalkoholni bar otvoren u Velikoj Britaniji. Prvi takav moderni pub otvoren je 2011. godine u Liverpoolu pod nazivom The Brink. Popularnost bezalkoholnih barovi u Velikoj Britaniji sve više raste i često su financirani od strane dobrotvornih organizacija protiv alkoholizma. 

Komentari (17)
  • Isto kao da su otvorili bordel sa lutkama na napuhavanje !

    11. 5. 2019,   20:32
  • Život je previše kratak za loš sex, lažne prijatelje i bezalkoholna pića...

    11. 5. 2019,   20:00
  • aj bok ti i tvoja birtija..

    11. 5. 2019,   19:38