Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pod ledom Antarktika pronašli blago: Tamo je bilo 100 godina

None Foto: YouTube

Istražitelji su u ledu Antarktika pronašli skrivene dvije boce odličnog škotskog viskija. Da bi izvadili 'blago' arheolozi su čekali godinama kako ništa ne bi oštetili

Sir Ernest Shackleton bio je britanski polarni istraživač pod čijim su vodstvom obavljene tri ekspedicije na Antarktik. 

Umro je 1921. i to od srčanog udara, a u grob je sa sobom odnio brojne tajne. Jedna od njih otkrivena je nakon više od 100 godina.

Istraživači su u ledu Antarktika pronašli skrivene dvije boce odličnog škotskog viskija. Da bi izvadili 'blago' arheolozi su čekali godinama kako ništa ne bi oštetili, piše Express UK.

Kad su ga napokon izvadili, viski se odmrzavao puna dva tjedna. Piće je pakirano 1898. godine, a pronašli su ga 2010. 

Tvrtka koja sada posjeduje taj brend viskija, unajmila je privatni zrakoplov koji ih je preuzeo i odvezao u Škotsku na analizu. 

Recept za ovaj viski bio je izgubljen, ali je kompanija napravila novi seriju od 50.000 boca od uzorka izvađenog špricom kroz pluteni čep jedne boce. 

- Možda ćemo ponovno raditi ovaj viski. Originalni recept više ne postoji, ali ovo može otvoriti vrata povijesti, rekao je Richard Patterson, jedna od najpoznatijih proizvođača viskija na svijetu. 

Komentari (7)
  • Istrazivaci onog doba su bili varalice (nije bilo GPS, nije bilo TV nije bilo helikoptera da prate dogadjanje), egoiste i zeljni slave, ljubomorni na Royalty National Geographic ekselenciju. Pogledajte samo kako izgleda na ovom dole video klipu na kraju teksta... K l o š a r i sitni varalica.

    4. 10. 2019,   10:08
  • Znači reklama za oblokavanje naravno legalno.

    4. 10. 2019,   07:16
  • Bez prave opreme i bez tehnologije oni ostaviše jedinstvenu bocu viskija. Danas sa tehnologijom , helikopterima, gps-om... ovi to sve pokradoše i ostaviše pustoš. Za pohvalu vrijedno. Bravo!

    4. 10. 2019,   12:18