Obavijesti

Viral

Komentari 9

Ponosna na vitiligo: Manekenka pretvorila svoje tijelo u platno

Ponosna na vitiligo: Manekenka pretvorila svoje tijelo u platno

Ash Soto (21) se ne uklapa u kalup standardne ljepotice kakvu nameće modna industrija. Ima vitiligo i promiče ljubav prema samom sebi, a svoje tijelo koristi u umjetničke svrhe...

VIDEO

Ash Soto je imala 12 godina kada joj je dijagnosticirana kožna bolest vitiligo. Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože, a Ash se kao tinejdžerica teško nosila s njim, prenosi Oddity Central.

S godinama je naučila prihvatiti svoje tijelo i danas je jako ponosna na njega. Tvrdi da pokušava izvući najbolje što može od cijele situacije pa je svoje tijelo pretvorila u pravo umjetničko platno. Ash tvrdi da se osjeća posebno i da želi inspirirati i druge ljude i poslati poruku da ako su drugačiji da ne znači da nisu lijepi.

Ash je jednog dana vidjela točkicu na vratu kojoj nije pridavala puno pažnje. Onda je nakon nekoliko mjeseci vidjela još jednu. Otišla je liječniku koji joj je odmah dijagnosticirao vitiligo, rijetku i neizliječivu kožnu bolest. Imala je tek 12 godina i nije shvaćala koliko će joj ta dijagnoza promijeniti život.

- Nisam znala kako reagirati, a moja majka se rasplakala. To me zbunilo i preplašilo. Nisam shvaćala koliko će mi to promijeniti život - priča Ash.

Kako se vitiligo nastavio širiti njenim tijelom, tako se Ash sve više od otvorene i društvene djevojke koja voli izlaske, treninge i odlaske na plažu pretvarala u depresivnu i anksioznu djevojku. Nije željela upoznavati nove ljude, a iz kuće bi izlazila samo u dugim rukavima.

- Otuđila sam se potpuno. Pokušala sam uvijek biti nasmiješena, ali iznutra nisam bila dobro. Mrzila sam se i prestala sam raditi stvari koje volim - ispričala je.

- Sjećam se kako sam gledala djevojke na društvenim mrežama i u časopisima i koliko sam im zavidjela. Imale su sve tako savršenu kožu - rekla je.

Uz pomoć obitelji uspjela je prebroditi teško razdoblje. Prihvatila je sebe takvu kakva jest i shvatila koliko je prekrasna premda se ne uklapa u kalup standardne ljepotice.

- Pomoglo mi je pisati svaki dan. Ponavljala sam sebi da sam lijepa, snažna i jedinstvena - rekla je Ash.

Počela je postavljati svoje fotografije na Instagram. U početku je, uz pomoć trikova make up-a prikrivala svoje "nedostatke", a onda se jednom dana ohrabrila i postavila fotografiju sebe takva kakva jest. Iznenadila se reakcijama njenih pratitelja. Premda se ona pripremila na okrutne komentare, svi su bili pozivni. Neki su i podijelili svoja iskustva s vitiligom. To ju je inspiriralo da počne promicati ljubav prema samom sebi, a tijelo koristiti kao umjetničko platno.

Prije nekoliko mjeseci, Soto je započela projekt pod nazivom "Svi smo mi umjetnost". - Standardi koje nameće modna industrija je nedostižna većini djevojaka. Ti standardi ne bi trebali biti vaš cilj. Jedini cilj bi vam trebao biti da volite sami sebe - rekla je Ash.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači