Obavijesti

Viral

Komentari 35

Poštar usnuo palaču pa ju 33 godine gradio golim rukama

Poštar usnuo palaču pa ju 33 godine gradio golim rukama
3

Nakon što je u snu vidio kako gradi palaču, uporni je poštar san odlučio pretvoriti u stvarnost. Danas, više od sto godina kasnije, palači se dive deseci tisuća turista

VIDEO

Ferdinand Cheval rođen je u ruralnoj Francuskoj, u Hauterivesu . S 13 je godina napustio školu kako bi postao pomoćnik lokalnog pekara. No, život ga je kasnije odveo sasvim drugim putem pa je Cheval cijeli život radio kao - poštar .

No, njegov će se život istinski i iz temelja promijeniti u njegovoj 30. godini. Cheval se tada spotaknuo o kamen i pao. Kad je došao k sebi, shvatio je da kamen ima vrlo neobičan oblik pa ga je odlučio ponijeti doma.

Screenshot

- Želio sam znati uzrok svojeg pada. U snu sam od kamenja gradio palaču, dvorac ili pak špilje. O tome nisam pričao nikome jer nisam želio da me ismijavaju. Čak sam se i sam sebi smijao, napisao je tada u svoj dnevnik Cheval.

Nekoliko mjeseci kasnije svoje je snove odlučio pretočiti u stvarnost i - sagraditi palaču .  Biti će to njegovo životno djelo na kojemu je radio pune 33 godine i koje je danas poznato kao jedno od najbriljantnijih arhitektonskih djela koje su sagradili amateri.

Gradnju palače potpuno je sam započeo 1890. godine i to od kamenja koje je usput nalazio na cesti svakoga dana kada je raznosio poštu . Godinama je radio kroz cijele noći pa tako danima ne bi ni oka sklopio.

VIDEO

Nakon 22 godine vlastitim je rukama sagradio palaču dugu 24 i visoku desetak metara . Tada je započeo na uređenju unutrašnjosti što je potrajalo sve do 1923. godine. Godinu kasnije je umro. Svoju je palaču nazvao 'Le Palais idéal' iliti ' Idealna palača '.

Javnost i poštarovi sumještani godinama uopće nisu znali za njegovu palaču, a onda ju je 1969. godine tadašnji ministar kulture Andre Malraux proglasio kulturnom znamenitošću. Danas je turistička atrakcija, a neko je vrijeme bila i na poštanskim markama.

Ruralni poštar Ferdinand Cheval tako je potvrdio onu staru: 'Kamen po kamen - palača.' Čak i kad si samo poštar, a ne arhitekt.

VIDEO


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.
VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...