Obavijesti

Viral

Komentari 7

'Prebjegla' je u Srbiju: Bugari ipak neće ubiti kravu Penku...

'Prebjegla' je u Srbiju: Bugari ipak neće ubiti kravu Penku...
1

Analize su pokazale da je krava koja je provela 15 dana u Srbiji prije nego što se vratila natrag u Bugarsku negativna na sve bolesti. Zato neće biti usmrćena nego će se vratiti svome stadu do kraja tjedna

VIDEO

Bugarske vlasti objavile su u ponedjeljak da će Penka, krava kojoj su prijetili da će skončati u klaonici samo zato jer je izašla izvan granica EU-a, ipak živjeti. 

- Laboratorijske analize pokazale su da je krava koja je provela 15 dana u Srbiji prije nego što se vratila natrag u Bugarsku negativna na sve bolesti - objavila je bugarska agencija za sigurnost hrane.  

- Penka zato neće biti usmrćena nego će se vratiti svome stadu do kraja tjedna - kazala je glasnogovornica agencije Ekaterina Stoilova. 

Penkine neprilike postale su općepoznate pošto je njezin vlasnik Ivan Haralampijev uzbunio javnost i počeo moliti da joj se spasi život. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krava je odlutala iz svoga stada u blizini zapadnobugarskog sela Mazaračeva 12. svibnja, prešla granicu i provela dva tjedna u Srbiji prije nego što su je srpski seljaci identificirali po oznakama na ušima. 

Penka je zatim potpala pod stroga pravila EU-a o uvozu žive stoke iz trećih zemalja, što zahtijeva opsežnu papirologiju o besprijekornom zdravstvenom stanju životinje. 

Haralampijev nije imao takve dokumente i dopušteno mu je da kravu vrati kući samo pod uvjetom da je u kratkom roku odveze u klaonicu. 

On je umjesto toga na televiziji apelirao nadležne da je spase, što je izazvalo val simpatija diljem svijeta.

Do ponedjeljka je više od 30 tisuća ljudi, uključujući slavnog Paula McCartneyja, potpisalo internetsku peticiju europskim institucijama za Penkino pomilovanje. 

O "najpoznatijoj Bugarki", kako su je zvali njezini fanovi, raspravljalo se i tijekom dnevnog brifinga Europske komisije u petak kada je glasnogovornica Anna-Kaisa Itkonen morala opsežno odgovarati na pritanja novinara o tome što se događa s kravom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi
Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"

Pretplatnici tiskanog izdanja 24sata će 23. travnja moći osvojiti ulaznice za za projekciju kultnog nijemog filma strave "Nosferatu" u Lisinskom.