Obavijesti

Viral

Komentari 1

Predstavljen program nikad raskošnijeg Adventa u Zadru

Predstavljen program nikad raskošnijeg Adventa u Zadru
4

Ovogodišnji Advent u Zadru nudi zabavu i uživanje za svačiji ukus: zatvoreno klizalište, adventske gastro kućice, koncerte i pravi blagdanski šušur. Počinje 22. studenoga koncertom Prljavog kazališta i trajat će punih četrdeset dana.

VIDEO

Slavna i opjevana Kalelarga bit će u Zadru četrdeset dana u drugom planu, jer od 22. studenoga kada velikim koncertom legendarnog Prljavog kazališta počinje Advent u Zadru, svakodnevni šušur najvećim se dijelom manifestacije seli se na gradske trgove Petra Zoranića i Pet bunara. Tamo će se do 2. siječnja sljedeće godine, kada adventska manifestacija službeno završava, odvijati najveći dio programa prožetog koncertima vrhunskih hrvatskih glazbenika i bendova, klapa i zborova, ali i kazališnim predstavama te adventskim kućicama koje ove godine nude vrhunsku gastronomsku priču. Druga je velika priča zadarske adventske manifestacije klizalište na Višnjiku, kao i bogati dječji program te prateći sadržaj manifestacije Đir po gradu. Popularni i omiljeni Đir u svojemu devetom izdanju Zadranima i svim gostima grada nudi atraktivne popuste za najbolje zadarske restorane, trgovine i kafiće, kao i muzeje čiji će dodatni programi imati svoju brojnu publiku. Nije pretjerano kazati kako je peti Advent u Zadru nadmašio sve dosadašnje, kako dužinom trajanja i svakodnevnim događajima, tako i blagdanskim raspoloženjem kojega nude organizatori manifestacije.

- Želimo biti drukčiji od svih drugih. Iz godine u godinu nadograđujemo našu adventsku priču s bogatijim i raznovrsnijim programom, kako bi ona bila privlačna Zadranima te svima koji u vrijeme Adventa u Zadru budu u našem gradu, a njih je sve više - opisuje direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka osnovne manifestacijske ciljeve.

- Prošle smo godine u vrijeme Adventa u Zadru imali 34 posto rasta dolazaka i noćenja turista u odnosu na godinu ranije, što pokazuje kako smo u posezoni uspjeli stvoriti te na višu razinu podići manifestaciju koja je privlačna domaćim ljudima i inozemnim gostima. To je cilj i zadaća TZ-a, pa očekujemo kako će se pozitivni posezonski turistički trendovi, koje bilježimo u listopadu i studenomu, nastaviti do kraja ove godine - kazao je direktor Paleka, dodavši kako je u organizaciju adventske manifestacije uloženo više od milijun kuna. A adventska će priča već sljedeće godine napraviti dodatni korak više. Paleka najavljuje:

- Imamo prepoznatljivi zadarski Badnjak kao autentično i spontano okupljanje Zadrana svih generacija, ili sjajno prihvaćenu Išku kraljicu, kao jedinstvene i posebne događaje. No u prvom dijelu manifestacije želimo znatno podignuti atraktivnost Adventa u Zadru, pa ćemo sljedeće godine organizirati dva koncerta sa svjetskim glazbenim zvijezdama kako bi, u suradnji s hotelijerima te s povoljnim aranžmanima, privukli što više gostiju iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Vrhunski koncerti i adventske kućice

A što nudi ovogodišnji zadarski Advent? Gotovo šest tjedana manifestacijskog i blagdanskog šušura na ulicama i trgovima zadarskog Poluotoka koji počinje koncertom Prljavog kazališta, a dan kasnije nastavlja se koncertom Cubisma, najuspješnijeg benda u povijesti diskografske nagrade Porin. Potom slijede Hladno pivo, Vanna, Soul Fingers i Mario Petreković, Vatra, Matija Cvek & The Funkensteins, Nika Turković, Dino Petrić, Psihomodo Pop, Ivan Zak, TBF za doček Nove godine i brojni drugi. Većina će koncerata biti održana na Trgu Petra Zoranića gdje će, uz susjedni Trg Pet bunara, biti smještene i adventske kućice. Tamo će zvukove i senzacije Adventa nadopuniti mirisi i okusi dobre domaće spize, slastica spravljenih po starinskim receptima, ili tradicionalnih blagdanskih delicija.

- Interes je bio veliki, jer smo na natječaju primili 146 prijava, ali je mjesta bilo samo za 25 kućica. Gastronomska ponuda će u svakom slučaju biti iznimno bogata i raznovrsna - kaže direktor Tržnice Zadar Tomislav Letinić, čije će gradsko poduzeće i ove godine na adventskom trgu organizirati uprizorenje živih jaslica te osigurati da adventske kućice besprijekorno funkcioniraju. Pored toga, na mrežnoj stranici advent.zadar.travel koju je izradila Turistička zajednica Grada Zadra, mogu se pronaći detaljne informacije o svim događajima ili cjelokupnoj ponudi manifestacije Advent u Zadru, a besplatna mobilna aplikacija koju je za zadarsku Tržnicu napravio studio Spring Media, pružit će sve informacije o gastronomskoj ponudi adventskih kućica te događajima na Adventu.

- To je novost, odnosno dodatna tehnološka mogućnost da se što jednostavnije dođe do informacije. Aplikacija će također imati mogućnost ubacivanja snijega ili Djeda Božićnjaka, kako bi djeca i njihovi roditelji, kroz tehnologiju proširene stvarnosti, svojim fotografijama i njihovim dijeljenjem na stranicama društvenih mreža, mogli što ljepše dočarati Advent u Zadru - dodaje direktor Letinić.

Klizalište i Đir po gradu

Na čak 600 metara četvornih unutar Sportskog centra Višnjik postavit će se veliko zatvoreno klizalište s ugostiteljskom kućicom te prostorima za čuvanje i iznajmljivanje opreme. Prošlogodišnjih 17 tisuća posjetitelja klizališta u vrijeme održavanja Adventa u Zadru dovoljno govori o interesu Zadrana, pa škola klizanja i škola hokeja, uz slobodno klizanje, priredbe i druge zabavne aktivnosti, jamče punu popunjenost ovog popularnog adventskog okupljališta.

- Riječ je o sadržaju kojega vole Zadrani svih uzrasta, a naročito djeca, pa smo željeli da u vrijeme naše adventske manifestacije i blagdana svi uživaju u čarima klizanja. Svake godine pokušavamo Advent u Zadru podignuti na viši nivo, ali pored programa na Trgu Pet bunara, Petra Zoranića, Narodnom trgu i Višnjiku, gdje će biti klizalište, imamo još jednu tradicionalnu manifestaciju u sklopu Adventa u Zadru. Devetu godinu uzastopno tako ćemo moći uživati u Điru po gradu u koji su uključeni brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji, pa se nadam kako će ponuđeni program zadovoljiti sve ukuse i biti u punoj funkciji produženja sezone - govori pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić. Upravo je Đir po gradu, manifestacija zadarskih ugostitelja i obrtnika, prepoznata kao lijepa priča iz koje je vremenom izrastao Advent u Zadru. Trajat će nešto duže od adventskih zbivanja, odnosno od 22. studenoga do 15. siječnja. U tom će periodu svi restorani, trgovine i muzeji s oznakom i naljepnicom Đir po gradu nuditi prigodne menije po pristupačnim cijenama, kao i posebne ponude, akcije i popuste, ili drugim riječima – dodatne programe te akcije na ulaznice i suvenire.

Manifestaciju Advent u Zadru organiziraju Grad Zadar, TZ Grada Zadra, Tržnica Zadar i Višnjik Zadar u suradnji i partnerstvu sa zadarskom Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja.

Prvi vikend na Adventu u Zadru

Petak, 22. studenoga. Svečano i službeno otvorenje manifestacije Advent u Zadru na centralnoj lokaciji Trga Petra Zoranića počet će u 20 sati plesno-akrobatskim programom splitske skupine CROwd Control, koja će svojim zračnim i vatrenim akrobacijama zagrijati atmosferu na samom početku večeri. U 21 sati je koncert grupe Prljavo kazalište. Subota, 23. studenoga. Svoje otvorenje u subotnje jutro od 10:30 do 13 sati imat će najmlađi u programu Dječjeg Adventića, dok je u 21:30 koncert grupe Cubismo.

Mirisi i okusi adventskih kućica

Tko će odoljeti mirisima i okusima bakalara, tune, girica, domaćih kobasica, sarmi, burgera, fritula ili najrazličitijih blagdanskih slastica? Sve ovo i još puno toga, bit će ovogodišnja ponuda na adventskom trgu unutar 25 adventskih kućica.

Gourmet Kalelarga nudi bakalar i churros. Moonshine u ponudi ima domaće kobasice s kiselim kupusom te ličke pole od krumpira. OX & La Baia ima kobasice, sarme i bakalar. Hedonist nudi divenice i burgere. Kod Rudolfa se nude divenice i kobasice. Santa Fe radi kobasice od divljači i tramezzini sendviče od tune. Dasher u ponudi ima sarme i goldburger. Bla Bla dočekuje pjatom zakuske i kobasicama, mesom iz kotlovine te fažolom i bakalarom. Mistletoe priprema kobasice i burgere. Unusual Winter House nudi burgere, a ima najbolji burger 2018. godine. Didova kućica ima crveno-crni burger i domaće kobasice. Mala kućica nudi aromatični šareni grah s divenicom, burgere i Pulled Pork. Il Padrino ima Philly Cheesesteak sandwich ribeye beef te janjetinu s bižima i krumpirom. Plan B ima slatku ponudu: fritule i palačinke. Đino ima tunu na žaru i girice. Kiara kuha sarme i domaće kobasice. Kod Rođe se nude pržene domaće lignje, gavuni i girice. Lavova kućica nudi izvornu domaću kobasicu iz Murvice, domaću pljeskavicu i fritule. Tri praščića roštiljaju piletinu, ćevape i hamburgere. Ima još kobasice s kupusom, palačinke i fritule. Konoba Nikol sprema fritule s receptom koji se prenosi s koljena na koljeno. Ima i kobasicu od mesa crne slavonske svinje. To the Stars ima domaće kobasice te domaće pljeskavice s pomfritom. Viking 1 sprema ramstek sendvič i kobasice od divljači. Viking 2 ima sto posto prirodni smoothie i Tornadu palačinku. Slavonska čarolija ima slavonske kobasice i domaći buncek.

 Nastupaju Prljavo kazalište, Hladno pivo, Vanna, Vatra, Psihomodo Pop, TBF…

Bogati program Adventa u Zadru otvorit će 22. studenoga legendarno Prljavo kazalište, a dan kasnije svirat će Cubismo. Izdvajamo i koncerte Marka Škugora (29. studenoga), Hladnog piva (30. studenoga), Domenice (6. prosinca), Vanne (13. prosinca), klape Rišpet (14. prosinca), grupe Soul Fingers i Maria Petrekovića (20. prosinca), rock grupe Vatra (21. prosinca), dok će za Badnjak, Božić i Svetog Stjepana nastupiti Matija Cvek & The Funkensteins s gostima Eni Jurišić, Vjekoslavom Ključarićem, Nikom Turković i Dinom Petrićem (24. prosinca), grupa Forum (25. prosinca) i grupa Vigor (26. prosinca). Psihomodo Pop će svirati 27. prosinca, potom Ivan Zak (28. prosinca), a za doček Nove godine sviraju grupa Zaratino i splitski TBF.

Nastupit će još klapa Kapric, glazbeno društvo Zoranić, grupa Free Way, plesna škola Zara, plesna udruga Bellus, grupa Rockatansky, Zadarske mažoretkinje, zbor Condura Croatica, grupa AKA Cresendo, grupa Jimmy Shakers, Jungle Boogie, grupa Opća opasnost, klapa Puntamika, Ivica Sikirić i bend Dilema, glazbena udruga Libreto, grupa Jeremiah's, grupa Infishando, klapa Munita, ansambl Ars Cantabile, plesna udruga U pokretu InFlux, klapa Niko, grupa Oridano Gypsy Jazz Band, KUD Sveti Donat, grupa Combo, klapa Leut, grupa Vigor te za kraj grupa Vista 1. siječnja 2020. godine.

Ima toga još puno: Dječji Adventić, utrka Djedova Božićnjaka, Iška kraljica…

Ovogodišnji Advent u Zadru uz mnoštvo novih sadržaja ponudit će i sve najbolje od proteklih godina, pa se devetim izdanjem nastavlja Đir po gradu koji će osigurati prigodne cijene u najboljim zadarskim restoranima, trgovinama ili muzejima u vrijeme trajanja manifestacije, dok će najmlađi već od 23. studenoga ponovno uživati u programu Dječjeg Adventića. Paljenje adventskih svijeća, puno nastupa klapa, DJ-eva, zborova, KUD-ova, kazališnih predstava uz uživanje u druženju na adventskim kućicama, standardni su šušur Adventa u Zadru, dok je snježni spektakl rezerviran za 21. prosinca kada se na Velom Ižu održava Iška kraljica. Sveti Nikola (6. prosinca) i Sveta Luce (13. prosinca) posjetit će Zadar i ove godine, dok će 22. prosinca utrka Djedova Božićnjaka biti uvod za dolazak Djeda Božićnjaka (24. prosinca) i njegovu promenadu od Narodnog trga do Foruma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.