Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prolaz u pakao?' Veliki vrtlog u jezeru zbunio je prolaznike...

None Foto: screenshot/Youtube

Jezero ima i tužnu priču. U njemu se plivač Emily Schwalek utopio nakon što ga je povukao pritisak iz vrtloga. 41-godišnjak se borio punih 20 minuta prije nego što je izgubio snagu...

Posjetitelje kalifornijskog jezera Berryessa, kao i slučajne prolaznike nemalo je iznenadio ogromni vrtlog koji se nalazi tik uz cestu. Iako se mnogi pitaju, kako piše The Sun, gledaju li u prirodni fenomen ili u 'prolaz u pakao', misteriozni vrtlog ustvari je djelo ljudskih ruku.

U struci ova je 'rupa' poznata i kao 'Glory Hole', a služi za isušivanje jezera. Nalazi se uz branu, pa joj je svrha da se jezero preko nje ne prelije. Funkcionira na istom principu kao i odvodna cijev u kadi, a aktivira se tek kad vodostaj dosegne određenu razinu.

Prizori snimljeni dronom u veljači ove godine oduševljavaju.

Ovo je jezero jedno od brojnih i sedmo najveće u Kaliforniji koje je napravio sam čovjek. 

U njemu se 1997. godine plivač Emily Schwalek utopio nakon što ga je povukao pritisak iz vrtloga. Kako je tada pisano, 41-godišnjak se sa snagom vrtloga borio punih 20 minuta na njegovim rubovima prije nego što je izgubio snagu. 

Komentari (59)
  • Nije vrtlog nego sifon. A ovaj koji je išao plivati u tom jezeru poginuo bi ionako tokom života, od vlastite gluposti.

    4. 3. 2018,   22:50
  • Video je star preko godinu dana, a jedino budale ne znaju o čemu je riječ, pa ih "zbunjuje". A o ideji da netko pored toga ide plivati, nemam riječi.

    4. 3. 2018,   22:12
  • A zakaj je uopče išo plivat tu kad je znao da je to opasno?????

    4. 3. 2018,   21:49