Obavijesti

Viral

Komentari 25

Prošlo je 128 godina, a misterij Jack Trbosjeka veći je no ikad

Prošlo je 128 godina, a misterij Jack Trbosjeka veći je no ikad
1

Na današnji dan prije točno 128 godina Jack Trbosjek je ubio svoju prvu žrtvu. O legendarnom serijskom ubojici ispisane su tisuće knjiga i teorija, ali njegov identitet i danas je misterij...

VIDEO

Londonski East End je krajem 19. stoljeća bio dom za više od milijun najsiromašnijih građana Londona. Tu su, dakako, bujali korupcija, kriminal, ali i prostitucija. Samo u Whitechapelu je svoje usluge pružalo tisuću prostitutki. Jedna od njih bila je i 43-godišnja Mary Ann Nichols, žena koja je 31. kolovoza 1888. pronađena mrtva nakon što je posljednji put viđena na uglu ulice Osborn i Whitechapelske ceste. 

Iako je te večeri zaradila i više nego dovoljno novca da si priušti prenoćište, Mary Ann ga je nakon svakog klijenta odmah potrošila na alkohol. U točno 3:40 sati ujutro na ulazu u obližnju staju našao ju je vozač kočije Charles Allen Lechmere. Ubrzo su se na licu mjesta okupila i tri policajca, a nakon kratke su provjere utvrdili da nitko od susjeda nije čuo vriskove ili buku. 

Nesretnoj je prostitutki dva puta prerezan vrat s lijeve na desnu stranu, a na trbuhu je bila duboka ubodna i prilično neuredna rana, kao i još nekoliko rezova dugih 15 do 20 centimetara. 

Policija je imala nekoliko sumnjivaca i to isključivo na temelju medijskih spekulacija i javnosti gladne linča određenih ljudi. No, svi su oni pušteni nakon potvrde alibija te nakon što su pronađene još tri mrtve djevojke koje su nedugo nakon Mary Ann ubijene sličnom metodom. 

Početkom rujna pronađena je Annie Chapman, druga žrtva Jacka Trbosjeka, a krajem mjeseca još dvije - Liz Stride i Catherine Eddowes koje su ubijene i unakažene u istoj večeri. Utvrđeno je da je ubojica prilazio prostitutkama tražeći seksualne usluge zbog čega ih je vrlo lako i bez otpora odvodio u mračne i zabačene uličice. 

Te 1888. godine naravno nije bilo forenzike i modernih metoda koje su danas na raspolaganju istražiteljima pa policija doslovno nije imala nikakve materijalne dokaze. Policija je nakon ubojstava redovito primala pisma u kojima ubojice priznaju krivnju, no većina je njih odbačena kao lažna. Dva za koja se utvrdila da su pisana istim rukopisom bila su potpisana s 'Jack Trbosjek'. 

Tako je slavni serijski ubojica dobio svoje neslavno ime. 

Nakon nešto više od mjesec dana tišine, Jack Trbosjek je 7. studenog uzeo svoju petu i posljednju žrtvu, Irkinju Mary Kelly. Ona se prostitucijom bavila samo povremeno, a njeno je tijelo bilo najviše unakaženo. Slučaj je bio otvoren sve do 1892. godine kada ga je policija bez i jednog dokaza odlučila ugasiti s obzirom da se ubojstva više nisu ponavljala. 

Danas najspominjaniji sumnjivac je čovjek kojeg se donedavno smatralo tek nevinim svjedokom. 

Kroz naredno stoljeće mnogi su stručnjaci i istražitelji entuzijasti dolazili do raznih teorija. Krivnju su tako svaljivali na mesara Jacoba Levyja koji je od prostitutke dobio sifilis pa je njegov motiv mogla biti čista osveta. Autorica Shirley Harrison tvrdila je da je ubojica bio liverpoolski trgovac James Maybrick, no ona je svoje tvrdnje temeljila na dnevniku za koji se kasnije ispostavilo da je bio krivotvorina. 

William Le Queux je u svojim memoarima tvrdio da je vidio manuskript koji je na francuskom napisao Rasputin koji je u njemu navodno tvrdio da je ubojica bio poludjeli ruski liječnik Alexander Pedachenko, no povjesničari danas spore je li taj liječnik uopće postojao. 

Autor Donald McCormick smatrao je da je Jack Trobosjek bio Walter Richard Sickert, njemački umjetnik britansko-danskog podrijetla, no utvrđeno je da je on za vrijeme krvoločnih ubojstava boravio u Francuskoj. Južnoafrički povjesničar Charles van Onselen je pak okrivio Josepha Silvera, no ni on se u vrijeme ubojstava najvjerojatnije uopće nije nalazio u Londonu. 

Među kandidatima je bio i ginekolog Sir John Williams kojeg je za to optužio jedan od njegovih potomaka. On je tvrdio da je John Williams poznavao žrtve i da je na njihvim tijelima zapravo pokušavao utvrditi uzroke neplodnosti. Neki prstom upiru i u princa Alberta Victora koji je, tvrde oni, prostitutke pobio nakon što je poludio od sifilisa. I ovo je zapravo tek manji dio svih koje su sumnjičili mediji, policija, javnost ili različiti pisci

Zanimljivo, entuzijasti posvećeni pronalasku pravog krivca sve češće spominju ime sa samog početka priče o Jacku Trbosjeku. To je ime Charlesa Allena Lechmera, vozača kočije koji je pronašao tijelo prve Trbosjekove žrtve. U to je ponajviše uvjeren novinar Christer Holmgren koji kaže da je Lechmere lagao policija na licu mjesta jer se predstavio kao Charles Cross iako to nije bilo njegovo prezime već prezime njegovog očuha. Nadalje, on je tvrdio da je uz tijelo bio dvije - tri minute dok stručnjaci kažu da je prošlo barem devet minuta prije nego što se na licu mjesta pojavio drugi vozač, a onda i policajci. 

Pravi identitet serijskog ubojice najvjerojatnije će zauvijek ostati misterij. 

Nadalje, njegova se kućna adresa, posjeti obitelji i put kojima je išao na posao neobično poklapaju s lokacijama na kojima su ubijene sve prostitutke. jedna je ubijena i u ulici njegove majke. On je uz to često prevozio meso pa nikome ne bi bilo sumnjivo što je uprljan krvlju. 

Ni točno 128 godina nakon prvog ubojstva Jacka Trbosjeka nismo ništa bliži odgovorima o njegovom pravom identitetu nego što su to bili istražitelji samo nekoliko minuta nakon što se ono dogodilo. Pravi identitet misterioznog Jacka Trbosjeka tako će gotovo sigurno zauvijek ostati misterij. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.