Obavijesti

Viral

Komentari 7

Prva žena koja je padobranom skakala, bila je zapravo muško

Prva žena koja je padobranom skakala, bila je zapravo muško
4

Paul Grappe je u I. svjetskom ratu bio dezerter i prijetila mu je smrtna kazna. Zato se oblačio u ženu. Sudjelovao je na revijama i ljubovao s muškarcima i ženama

VIDEO

U stanu na drugom katu zgrade u Parizu u subotu 21. srpnja 1928. prvo su se čule svađa i plač djeteta, a onda i pucnjevi. Uskoro je šokirana žena ispričala policiji kako je htjela zaštiti sebe i dijete od nasilnog supruga pa je uzela revolver koji je bio na kaminu i u muža ispalila nekoliko hitaca. Žena se zvala Louise, a njezin suprug Paul Grappe.

Upoznali su se u Parizu prije Prvog svjetskog rata u glazbenoj školi gdje su išli na tečaj. Oženili su se i počeli živjeti zajedno. 

Kada je počeo rat, Paula su pozvali u vojsku. Nekoliko puta je bio ranjen, a sumnjalo se i da se sam ozlijedio kako ga ne bi vratili na front. Nakon šest mjeseci bolovanja nije se više pojavio u vojsci pa su ga i službeno proglasili dezerterom što je u to doba značilo smrtnu kaznu. 

Paul je pobjegao u Pariz svojoj ženi. Prvo su bježali, a onda su se dosjetili kako bi se Paul mogao prerušiti u ženu. Budući da su imali istu veličinu, Louise mu je dala svoju najljepšu haljinu. Obrijao je bradu i brkove i našminkao se. Izašli su u šetnju, a uskoro je za Paulom, koji se sada nazivao Suzanne Landgard, nekoliko muškaraca zafućkalo. 

Slatka Suzy voli muškarce i žene

Uskoro su ga susjedi nazvali 'Slatka Suzy'. Kasnije je radio i u butiku i nekoliko puta nosio revije. Kolege su ga cijenile. Dok je radio u butiku imao je aferu s 16-godišnjakinjom. Ona nikome nije otkrila kako je Suzy zapravo muškarac. Kasnije je imao afere sa ženama i muškarcima, a njegova je žena posvjedočila kako je noću znao imati pet, šest djevojaka.

Na kraju rata on i supruga su pobjegli u Španjolsku gdje je opet uzeo svoj muški identitet te se prijavio vlastima kao francuski dezerter. Godine 1922. par se vratio u Pariz i Paul je opet bio žena. Čak se proslavio kao jedna od prvih žena koja je skakala iz padobrana.

U Parizu je Suzy nastavila svoje pustolovine i opet je imala afere, a ovaj put je nagovorila i Louise da ode s njom u Bois de Boulogne i tamo pronađe ljubavnika. 

Opet je muškarac

Godine 1925. na snagu je stupila amnestija pa je Paul opet obukao hlače. Iako je u Francuskoj bilo 63.000 dezertera, Paulova priča je bila najzanimljivija i objavile su je sve novine. U jednom je intervjuu čak ispričao kako je bradu odstranio električnom epilacijom. 

No, uskoro su se javili i prvi problemi. Dok su bili 'lezbijski par', pariško društvo ih je toleriralo. No, nakon što se otkrilo kako je Paul zapravo dezerter, gazdarica je počela prijetiti da će ih izbaciti iz stana. Paul je počeo i piti i postao je agresivan. Zbog alkohola je izgubio posao. Njegova žena je rodila sina, a kada se beba razboljela i dobila vrućicu, nisu imali novaca da kupe lijek. 

Kada je došao pijan kući 21. srpnja 1928. i htio napasti ženu i dijete, Louise ga je ubila. Završila je u zatvoru i dok je čekala suđenje izgubila je sina. Njezina priča je dirnula javnost i na kraju su je oslobodili. Ponovno se udala, a umrla je 1981. godine u Parizu. 

Nakon što je izašla iz zatvora posvetila se svojoj dugogodišnjoj zanimaciji - bojala je figurice vojnika. O njezinom suprugu Paulu i njoj sada je objavljena knjiga, piše Spiegel

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

GLEDAJTE UŽIVO Počeo prijenos finala izložbe koja prethodi psećem spektaklu u Zagrebu
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

GLEDAJTE UŽIVO Počeo prijenos finala izložbe koja prethodi psećem spektaklu u Zagrebu

Danas je međunarodnom izložbom pasa, na kojoj je prijavljeno gotovo 4.000 ljubimaca iz cijelog svijeta, počelo zagrijavanje za najveći svjetski kinološki spektakl. Prijenose finala uživo možete pratiti na 24sata!
Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'
NAPISAO MARKEROM

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'

Većina stranih radnika bez previše problema odradi svoj posao, ali proteklih mjeseci porastao je i broj napada na njih