Obavijesti

Viral

Komentari 3

Prvi put ikada snimljena albino panda: Bila je snažna i stabilna

Potpuno bijela panda snimljena je kako luta bambusovim šumama jugozapadne Kine, što je prvi takav slučaj zabilježen u divljini, kažu stručnjaci, a prenosi agencija Nova Kina

VIDEO

Snimka je napravljena pomoću infracrvene kamere u travnju u rezervatu prirode Wolong, oko 2000 metara iznad razine mora u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sechuan, rekli su lokalni dužnosnici.

Ondje živi više od 80 posto svih divljih panda na planetu, a ostale obitavaju u pokrajinama Shanxi u središnjem dijelu Kine i na sjeverozapadu zemlje u pokrajini Gansu.

Li Sheng, znanstvenik s pekinškog sveučilišta, kazao je da dosad nije snimljena nijedna albino panda. On i kolege pretpostavljaju da je ovaj primjerak životinje star godinu ili najviše dvije godine.

- Panda se doimala snažno i stabilno je koračala, a to je znak da genetska mutacija možda nije u potpunosti omela njezin život, kazao je.

Prirodni rezervat planira postaviti više infracrvenih kamera kako bi se pratio njezin razvoj i način komuniciranja s ostalim pandama u tome području.

Životinje s albinizmom, prirođenom i nasljednom nesposobnošću organizma da stvara pigment melanin, što je posljedica nedostatka enzima tirozinaze, često su u većoj opasnosti od toga da u divljini postanu žrtve nekog predatora jer se loše snalaze u prostoru i slabije vide. 

Međunarodna udruga za očuvanje prirode albino pande je uvrstila među ugrožene vrste. Svjetski fond za prirodu objavio je da su u divljini ostala još samo 1864 primjerka.

Kineske vlasti planiraju uložiti više od 1,3 milijarda eura u Nacionalni park velikih panda koji se nalazi u planinskome jugozapadnom dijelu zemlje, piše China Daily.

Jedan od simbola Kine, panda je veleposlanik mira i prijateljstva u odnosima te zemlje s inozemstvom. Kao simbol mirovne diplomacije Kine prva je panda već 685. godine otputovala u neku stranu zemlju. Tada je Kinom vladala jedina carica koja se zvala Wu Zetian, a dvije je pande poklonila tadašnjemu japanskom caru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način