Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prvi u Hrvatskoj: Pula od sada ima CT uređaj za mačke i pse

None Foto: Miro Jurić

Vlasnici mogu odahnuti - neće morati putovati u zapadnoeuropske zemlje po usluge CT-a za pse i mačke. Pula je dobila svoj prvi CT uređaj u Hrvatskoj, a cijena takve usluge bit će 2 000 kuna

Pulska specijalistička veterinarska ambulanta 'Hajster' prva je instalirala CT uređaj za pse i mačke u Hrvatskoj, prenosi Glas Istre. Riječ je o investiciji vrijednoj 90.000 eura (oko 660 000 kuna), a sam projekt trajao je oko dvije godine - od nabave, tehničkih priprema, građevinskih radova i informatičke edukacije.

Ova vijest razveselit će brojne vlasnike kućnih ljubimaca koji su do sada morali putovati u Italiju i Sloveniju, gdje ih je osim puta, CT ljubimca koštao oko 500 eura (oko 3.500 kuna). Veterinarska ambulanta Hajster usluge CT-a naplaćivati će po puno povoljnijoj cijeni, 2 000 kuna.

- CT je bezbolna metoda kojom se u isto vrijeme u snimanom dijelu tijela prikazuju kosti, meka tkiva, krvne žile. Inače, to je jedna od najboljih metoda za prikaz glave, vrata, organa prsnog koša, trbuha, zdjelice te koštano mišićnog sustava. Od velike je, dakle, koristi u postavljanju dijagnoze, procjeni proširenosti patoloških procesa te praćenju učinka liječenja brojnih bolesti - tumora, upalnih procesa (od upale pluća nadalje), bolesti krvnih žila, ističe doktor veterinarske medicine Henri Hajster, dodajući da je u praksi njemu i njegovim suradnicama ovaj CT potreban četiri puta tjedno.

Komentiraj, znaš da želiš!