Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Razapeti kralj i misterij kostiju u drevnoj špilji u Jeruzalemu

None Foto: Wikimedia Commons

Na istočnom dijelu Jeruzalema, u četvrti Givat Hamivtar, prije nekoliko je desetljeća pronađena špilja s posmrtnim ostacima oko koje se znanost i entuzijasti spore i danas...

Špilju danas poznatu pod imenom 'Abba' 1970. godine sasvim su slučajno otkrili građevinski radnici kada su kopali temelje za gradnju obiteljske kuće. Kada su u nju ušli arheolozi, otkrili su da se špilja sastoji od dvije komore, a ime su joj dali prema aramskom natpisu na zidu jedne od komora. 

Prema tom natpisu, vlasnik je špilje bio Abba, sin svećenika Eleara i unuk visokog svećenika Aarona. Abba sam sebe opisuje kao 'potlačenog' i 'proganjanog' s obzirom da je protjeran u Babilon. Kada se vratio, sa sobom je donio kosti Mattathiaha, Judinog sina, i, zapisao je, pokopao ga u kupljeni i bogato ukrašeni lijes. 

U jednoj je komori pronađen lijes s kostima, a arheolozi su utvrdili da je špilja poslužila za sekundarni pogreb. Naime, špilja je datirana na prvo stoljeće prije Krista kada su se tijela po smrti spaljivala, a godinu dana kasnije ukopale su se kosti. 

Vladar kojeg su ubili rimljani kako bi postavili Heroda 

Znanstvenike je prije svega uzbudio spomen imena Mattathiaha kojeg su ubrzo identificirali kao Antigonusa II Mattathiasa. U nekoliko povijesnih tekstova navodi se kako je on bio posljednji kraj židovske Hasmonejske dinastije. Također, spominje se da su Antigonusa uhvatile snage rimskog generala Marka Antonyja nakon čega je ubijen vješanjem i  dekapitacijom, a na vlast je postavljen Herod

Foto: Wikimedia Commons

Prvi testovi potvrdili su da je takva teorija sasvim moguća. Naime, bogata dekoracija groba otkriva da je u njemu bio netko vrlo važan, a analiza kostiju da se radilo o osobi staroj oko 25 godina. Na šakama su pronađene ozljede koje odgovaraju ozljedama razapnuća, dok su na donjoj vilici i kralježnici pronađene ozljede koje bi odgovarale onima od dekapitacije. 

Ipak, neka kasnija istraživanja isključuju mogućnost da pronađene kosti pripadaju Antigonosu. Patricia Smith sa Židovskog sveučilišta u Jeruzalemu smatra da je špilja bila namijenjena pokopu dvoje ljudi - muškarcu i starijoj ženi. Analizom kostiju utvrđeno je da je osoba ozlijeđene vilice bila žena, a ozljede su nastale ili dok se kretala ili dok je već umrla. 

Utvrđeno je i da čavli nisu probili kosti pa Smith isključuje mogućnost vješanja. 

Znanstevnici i arheolozi još uvijek duboko podijeljeni 

No, cijeli slučaj još uvijek nije zatvoren. Naime, neka novija istraživanja u pitanju dovode nalaze Patricije Smith daljnim propitkivanjem spola pokopane osobe, kao i mogućnosti da je ona pribijena na križ. 

Njen sveučilišni kolega Yoel Elitzur također tvrdi da je Abba bio na čelu obitelji u čijem je vlasništvu bila špilja. Ta je obitelj očigledno pokop odradila u strogoj tajnosti iz političkih motiva - oni su najvjerojatnije bili simpatizeri već spomenute Hasmonejske dinastije.

O svim postojećim dokazima i teorijama nedavno je pisao i  dr. James Tabor, profesor judaizma i ranog kršćanstva na Šveučilištu Sjeverne Karoline. On se, zanimljivo, slaže s izvornom teorijom o smaknutom kralju Antigonusu i kaže kako još uvijek ne postoje dovoljno uvjerljivi dokazi koji bi ju pobili. 

 

Komentari (23)
  • Zanimljivo...

    24. 5. 2016,   07:55
  • Misterij kostiju, kakav misterij, pokopali čovjeka davno a ovi sad našli kosti.

    24. 5. 2016,   10:27
  • najdraza mi je od njih waterloo

    24. 5. 2016,   09:09