Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Robinson Crusoe' preživio 300 dana na pustom otoku

None Foto: Wenger 4

Švicarski pustolov bio je 300 dana na nenaseljenom otoku, a jedino društvo bio mu je praščić koji nije bio dovoljno mesnat za ručak...

Za razliku od Robinsona Crusoea, švicarski pustolov Xavier Rosset sam je odlučio izolirati se od civilizacije na 300 dana na pustom otoku u Pacifiku. Napravio si je sklonište i sam lovio hranu kako bi se suprostavio modernom načinu života.
- Bilo je teško, da, zaista teško - rekao je Rosset čim se vratio u Europu nakon desetomjesečnog boravka na otočju Tonga.
Živio je na vulkanskom otoku Tofua, velikom 64 kvadratna kilometra na kojemu nema ništa osim nekoliko svinja, kokosa, jezera i tropske šume. Sa sobom je ponio švicarski nož, mačetu i videokameru kojom je snimio pustolovine za dokumentarac koji će biti gotov krajem godine. Želio je ponovno naučiti vještine preživljavanja koje je urbani muškarac zaboravio.
- Na početku mi je bilo užasno teško. Morao sam nači vodu i hranu, izgraditi sklonište, naučiti loviti ribu, sve... Nedostajala mi je obitelj, djevojka, prijatelji. Ali, trudio sam se stalno nešto raditi da ne poludim misleći o samoći - rekao je bivši profesionalni snowboarder.
Ulovila ga je kriza samo deset dana nakon dolaska na otok. Izgubio je 18 kilograma u prva dva mjeseca. I dok mu je jedino društvo radio mali praščić, nije uspio održavati težinu dok nije naučio uloviti i ubiti divlju svinju.
- Njega nisam mogao pojesti jer nije imao dovoljno mesa. Uzeo sam ga sa sobom i pravio mi je društvo tri mjeseca - dodao je.
Tek nakon osam mjeseci počeo se osjećati dobro na otoku.
- Sanjam o domu u Švicarskoj i ne planiram otići u divljinu tako skoro - napisao je na svom blogu.

Komentari (6)
  • Nisi se ti želio suprotstaviti urbanom načinu života, samo si željan medijske pažnje, što si i postignuo.

    16. 7. 2009,   12:16
  • ja ne bih, hvala lijepo na takvom životu ako baš ne moram

    16. 7. 2009,   12:21
  • LOL otok od 64 kvadratna metra koji ima tropsku šumu i jezera :))) drugi put malo bolje obratite pažnju na činjenice...

    16. 7. 2009,   12:22