Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U Splitu parkirali na mjestima za invalide, pa im auti 'nestali'

None Foto: screenshot/

Aute vozača koji su parkirali na mjesto za osobe s invaliditetom djelatnici Split Parkinga prekrivali su ceradom, a kad su se vozači vraćali prema vozilu prišao bi im muškarac u invalidskim kolicima

Dio naših sugrađana na teži je način naučio kako ne treba parkirati na mjesta za osobe s invaliditetom ako na to nemaju pravo. Nemojte biti jedan od njih, mislite gdje parkirate, napisao je Split parking uz video skrivene kamere koji su objavili na društvenim mrežama. 

POGLEDAJTE VIDEO:

SKRIVENA KAMERA: LIJENOST NIJE INVALIDNOST, MISLI GDJE PARKIRAŠ

[NEKA SVIMA OVO BUDE JOŠ JEDNA OPOMENA] Dio naših sugrađana na teži je način naučio kako ne treba parkirati na mjesta za osobe s invaliditetom ako na to nemaju pravo. Nemojte biti jedan od njih, mislite gdje parkirate!

Posted by Split parking on Monday, 21 January 2019

U sklopu kampanje "Želiš li se mijenjati za mjesto?" postavili su skrivenu kameru u garaži jednog trgovačkog centra u Splitu i pratili tko se parkira na mjestu za osobe s invaliditetom. Njihove aute djelatnici Split Parkinga prekrivali su ceradom, a kad su se vozači vraćali prema vozilu prišao bi im muškarac u invalidskim kolicima. Većina onih koji su mu oduzeli mjesto se ispričala.

- Lijenost nije invalidnost - poručio je muškarac iz videa.

- Jasno je da je ljudima neugodno i vjerujem kako su ovim upozorenjem naučili lekciju, ali i da će svi ostali koji video pogledaju shvatiti da nije u redu stati na mjesto za OSI niti na minutu ako na to nemaju pravo. Neka nam svima ovo bude još jedna ozbiljna opomena - poručuje Marko Bartulić, direktor Split parkinga.  

Pronalazak parkinga OSI predstavlja svakodnevni izazov jer neki građani namjerno, no mnogi nesvjesno i nepromišljeno krše njihova prava i tako im otežavaju osnovne aktivnosti poput odlaska u trgovinu, na pregled ili jednostavno ulaska u zgradu. 

- Sjetimo se samo primjera od prije nekoliko dana kada je osoba nepropisno parkirala točno na mjestu gdje je snimljen promotivni video naše kampanje i zagradila put do ulaza u zgradu djetetu s invaliditetom u pratnji majke. Neizbježno je da će neki građani naučiti na teži način, no nama nije želja niti cilj kažnjavati, već promijeniti svijest kod građana da to prestanu raditi jer to je jedini način na napravimo stvarni pomak na bolje, zaključuje Bartulić.

U prilog činjenici da naši sugrađani još uvijek nisu dovoljno senzibilizirani na ovaj problem ide i podatak kako je u Splitu na dnevnoj razini u prosjeku četiri do pet premještanja automobila s parkirnih mjesta za OSI, što je preko 1600 premještanja s tih mjesta u cijeloj godini. Ta brojka zasigurno je i veća jer nisu svi prekršitelji nužno i uhvaćeni u prekršaju, a u nju nije uračunata ni zloupotreba znaka pristupačnosti.

Komentari (88)
  • džaba vam ovo, već sutra će ponovit isto.. našim ljudima jedino da ih opalite po džepu, to ih boli više nego išta

    21. 1. 2019,   15:18
  • Opet ima budala koji se nisu ispričali i koji će opet to raditi sve dok ga se ne opali po đepu.

    21. 1. 2019,   15:20
  • Neki su invalidi u gl*vi!

    21. 1. 2019,   15:32