Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skupljali knjige sa smetlišta pa su napravili vlastitu knjižnicu

None Foto: Screenshot/youtube

Projekt su pokrenuli prije sedam mjeseci i sve funkcionira kao kod prave knjižnice. Knjige su podijeljene po odjelima - od ljubavnih romana, krimića, knjiga o samopomoći pa sve do dječijih slikovnica

Komunalni radnici u turskoj Ankari primijetili su da sve veći broj knjiga završava na smetlištu i odlučili su ih skupiti. Uspjeli su napraviti vlastitu knjižnicu koja ima preko 4700 knjiga, a njih još 1500 čeka svoje mjesto na poslici, prenosi TRT World. 

- Knjige su trebale završiti na otpadu, a mi smo im poklonili novi život - rekao je Emirali Urtekin, upravitelj knjižnice. Njegov kolega Eraj Jilmaz knjige izdaje čitateljima, a ističe i kako one pozitivno djeluju na njihov posao. 

- Dobro je za mozak i navodi vas na nove ideje - rekao je. 

Projekt su pokrenuli prije sedam mjeseci i sve funkcionira kao kod prave knjižnice. Knjige su podijeljene po odjelima - od ljubavnih romana, krimića, knjiga o samopomoći pa sve do dječijih slikovnica. Iako su ju na početku koristili samo radnici čistoće, sada je otvorena za sve koji žele doći čitati ili posuditi knjigu. Sve knjige se iznajmljiju besplatno, najdulje na dva tjedna. 

- Mnogi dolaze u knjižnicu i daju nam dobrovoljne priloge - rekao je Urtekin i dodao da neki čak šalju knjige poštom iz drugih gradova. U istoj zgradi se nalaze i menza i brijačnica pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika. 

Radnici planiraju osnovati i pokretnu knjižnicu s kojom bi posjećivali škole. Naime, javio im se velik broj djece čije škole nemaju knjižnicu ili je izbor u njima jako mali. 

Komentari (4)
  • Odlično. Ispali sto puta pametniji nego ovi kaj bacaju knjige

    11. 6. 2019,   13:31
  • super

    16. 6. 2019,   19:16
  • Koliko je novih stvari moj brat donesel doma dok je u čistoči delal. Knjige, posuđe, tenisice(bile su nove Nike i još k tome moj broj, nikad nošene), stvarno svašta. ... Ljudi kupuju pa bacaju kad vide da je višak

    15. 6. 2019,   22:48