Umak se pripremao više od osam godina u drvenim bačvama. Kad se prelije po sadoledu, ima okus kao karamela. Japanci su oduševljeni
Sladoledni preljev od soje hit među Japancima
Japanski proizvođač Yamakawa Jozo, koji postoji od 1943. godine, na tržište je lansirao sojin umak posebno osmišljen za sladoled. Proizvođač tvrdi da mala količina ovoga bogatog umaka daje sladoledu od vanilije okus karamele. Osim vanilije, odlično ide i sa sladoledom od jagode i čokolade, a obožavatelji ga koriste i za druge vrste jela, pa tako neki tvrde da je najbolji na tostu, a drugi ga vole dodati alkoholnim pićima. Umak je "sazrijevao" u drvenoj bačvi punih osam godina. Kako bi okus bio potpun, nadodano je vino od slatke riže i škrob. Popularnost proizvoda je neočekivano visoka, kako je potvrdio jedan od voditelja tvrtke, osobito otkad su ga brojni restorani uvrstili na svoju desertnu listu. U osam mjeseci prodano je gotovo 6000 bočica po cijeni od oko 16 kuna. Osim umaka, dostupan je i sladoled s okusom soje, kao primjerice, dječji tiramisu sladoled sa sojom u obliku medvjeda.