Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Šok u Beogradu: U želucu mu našli 9 žlica i četkicu za zube

Liječnici ističu da je zanimljivo kako se organizam prilagođava te kako se nađe način da progutani predmet prođe kroz cijeli probavni trak, a da ga ne ošteti

Liječnici u Beogradu su zadnjih godina iz želuca svojih pacijenata vadili žlice, vilice, noževe, igle, dijelove mobitela, olovke. No posljednji takav bizarni slučaj zabilježen je 1. rujna.

Na hitnu je stigao čovjek koji je liječnicima rekao da je progutao nešto metalno. Snimka je pokazala da mora na operaciju. Liječnici su iz pacijenta izvadili tri metalne žlice, šest plastičnih i jednu četkicu za zube, piše Blic.

Nedavno su imali slučaj mladića koji je progutao 13 kemijskih olovaka i veliku najlonsku vreću.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju Radoje Doder rekao je kako im je dosad najčudniji slučaj bio lopta od dlaka koju su izvadili pacijentu iz želuca. Dodaje kako su im često pacijenti djeca koja često gutaju dijelove igračaka.

Jednom su pacijenti čak iz organizma izvukli nož dugačak 36 centimetara.

Liječnici ističu da je zanimljivo kako se organizam prilagođava te kako se nađe način da progutani predmet prođe kroz cijeli probavni trak, a da ga ne ošteti. No može se očekivati da ostane negdje u tkivu kao što je slučaj s gutanjem igle.

Kad je strano tijelo u želucu endoskopska dijagnostika rješava sve probleme. No ako je strani predmet u crijevima, pacijent mora biti pod stalnim nadzorom kako bi se utvrdilo da će prijeći iz tankog u debelo crijevo.  

Komentari (11)
  • Ono kad pereš zube pa progutaš četkicu jbg desi se svima ...

    4. 9. 2019,   13:42
  • Možda je ušlo sa suprotne strane....Znam, anatomski je nemoguće ali ovakvi likovi su snalažljivi i domišljati, maštoviti...

    4. 9. 2019,   16:56
  • A u anusu

    4. 9. 2019,   13:05