Obavijesti

Viral

Komentari 120

Strah od kazni: Prezimena na portafonu zamijenit će brojevi?

Strah od kazni: Prezimena na portafonu zamijenit će brojevi?
1

Zbog straha od milijunskih kazni, Beč je odlučio do kraja godine ukloniti imena s pločica kod svih 220.000 stanova u njegovom vlasništvu. Bečki primjer sada slijedi i Njemačka...

VIDEO

U svibnju je na snagu stupila europska uredba o zaštiti osobnih podataka, poznatija kao GDPR, donesena ponajprije radi zaštite osobnih podataka korisnika na internetu. No, posljedice novih pravila ljudi bi mogli početi osjećati i u stvarnom, ne samo virtualnom svijetu. Tako se jedan stanar stana u vlasništvu grada Beča žalio da on ne želi da na zvoncu na ulazu u zgradu stoje njegovo ime i prezime. Pritom se pozvao uprav na GDPR. Za njezino kršenje su predviđene kazne u milijunskim iznosima, što je u prvom redu usmjereno protiv internetskih divova kao što su Facebook i Google, piše Deutsche Welle

Nadležni u upravi grada Beča su zaključili da (anonimni!) stanar ima pravo, pa da bi Wiener Wohnen, komunalno poduzeće koje upravlja gradskim stanovima, u slučaju tužbe moglo biti osuđeno na plaćanje kazne koja može iznositi i 20 milijuna eura. Na to je Wiener Wohnen odlučio do kraja godine ukloniti imena s pločica kod svih 220.000 stanova u njegovom vlasništvu. Naravno, trošak te akcije će biti popriličan. 

A što ako stanar ipak želi naljepnicu sa svojim imenom na zvoncu? Takvima grad Beč preporučuje da ju preko brojčane oznake nalijepe sami. 

Iako je iz Bruxellesa priopćeno kako se Uredba ne odnosi na imena i prezimena na zvoncima i sandučićima, grad Beč je za svaki slučaj ostao pri svojoj odluci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No priča ne staje samo na Beču. Naime, unatoč demantijima iz Bruxellesa, bečki primjer sada slijedi i njemački Savez vlasnika nekretnina Haus&Grund, koji broji 900.000 članova. I on je preporučio svojim članovima da za svaki slučaj odstrane pločice s imenima i prezimenima i zamijene ih brojčanim oznakama.

- Samo tako možete biti sigurni da je zajamčena privatnost podstanara i izbjeći milijunske kazne za iznajmljivače - citira njemački list Bild predsjednika Saveza Kaia Warneckea. Bild je vijest o tome naslovio: „Ludilo zaštite podataka – naše pločice na zvoncima moraju nestati!" 

Nakon toga su se u njemačkim medijima pokrenule rasprave o smislu i besmislu europske uredbe. I dok su mnogi slijedili logiku Saveza vlasnika nekretnina i lista Bild, oni trezveniji su se pozivali na priopćenja nadležnih službi da se Uredba krivo tumači. A njemački političari su otišli korak dalje pa su uglavnom ocjenjivali da je cilj te hajke na pločice unošenje nemira među građane i poticanje netrpeljivosti prema EU-u. 

Inače, primjerice u Francuskoj, Španjolskoj i SAD-u su pločice s brojevima umjesto imena u zgradama već odavno uobičajene. U Njemačkoj to (još) nije slučaj. 

No mnogi također upozoravaju da u Njemačkoj pitanje što treba stajati na pločici nije ništa novo, te ističu da su i ranije podstanari imali pravo na svoju pločicu napisati što hoće. Tako ima onih kod kojih umjesto imena već stoji brojka, a ima i nekih, pogotovo poznatih osoba, na čijim pločicama stoji neko izmišljeno ime. 

No mnogi uglednici su, poput političkih legendi Helmuta Kohla i Helmuta Schmidta, na svojim zvoncima imali svoje pravo ime i prezime uz obrazloženje da svi ionako znaju gdje oni stanuju. A berlinski Ured za zaštitu podataka smiruje duhove i preporučuje iznajmljivačima da odluku o tome što će na pločici pisati i dalje prepuste - podstanaru, javlja Deutsche Welle.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.

Hrvati su 'zatrpali' Plenkovićev TikTok: 'Daj 100 €', 'Po tebi sam nazvala mačku', 'Čekamo Zoku'
NEKI PIŠU DA JE SLADAK...

Hrvati su 'zatrpali' Plenkovićev TikTok: 'Daj 100 €', 'Po tebi sam nazvala mačku', 'Čekamo Zoku'

Dobro došli na moj službeni TikTok profil! Moji mlađi suradnici često mi govore da je vrijeme za priključenje novim komunikacijskim tehnologijama, poručio je Plenković u uvodnom videu...
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu