Obavijesti

Viral

Komentari 13

Stručnjaci zbunjeni: Tko je bila 'fantomska djevojčica Sibira'?!

Stručnjaci zbunjeni: Tko je bila 'fantomska djevojčica Sibira'?!

Razglednice iz ruskog grada Krasnoyarska u samom su središtu velike istrage kojom se pokušava otkriti autor fotografija, ali i misteriozna djevojčica koja je na njima...

VIDEO

Na svim fotografijama koje su nekada služile kao razglednice koje su se slale iz ruskog grada Krasnoyarska nalazi se djevojčica poznata pod nadimkom 'fantomska djevojčica Sibira'. Naime, dosad nitko nije uspio utvrditi njen identitet, a jedna od nekoliko mogućnosti je da je bila fotografova kći.

No, danas će to biti teško odrediti s obzirom da su fotografije nastale u prošlom stoljeću, u vrijeme carske Rusije i vladavine cara Nikole II.

Djevojčica je na svim fotografijama ozbiljna, a sudeći prema odjeći pripadala je višim slojevim društva. S obzirom da nije u fokusu ni jedne od fotografije, sve do nedavno njena prisutnost na njima nije bila uopće sporna.

7
| Foto: Krasnoyarsk Regional Museum

Kako bi otkrili tko je bila misteriozna djevojčica iz njihovog grada, povijesni je muzej iz Krasnoyarska pokrenuo potragu za njenim identitetom.

Prema jednoj od teorija, djevojčica je s bogatim roditeljima izbjegla u Europu ili SAD pred nadolazećom Boljševičkom revolucijom koja je započela 1917. godine.

Stručnjaci tvrde kako djevojčica na fotografijama ima između osam i deset godina, te kako su fotografije nastale između 1906. i 1908. godine. Djevojčica se na svim fotografijama nalazi u kadru s najvećim znamenitostima grada, a fotografije nisu nastale u jednom danu, piše Daily Mail.

Istraživači su sve do nedavno mislili da djevojčica na svim fotografijama ima istu odjeću, no pokazalo se da to ipak nije tako.

- Tek nam je moderna tehnologija omogućila da uopće primijetimo djevojčicu. Kada gledate stare, izvorne fotografije, nje kao da na njima uopće nema. Tek kada smo skenirali fotografije pri velikim razlučivostima mogli smo je bolje promotriti, kao i detalje poput odjeće, objasnila je Ilya Kuklinsky, istraživačica muzeja u Krasnoyarsku.

- Na svim fotografijama djevojčica ima drugačiju odjeću i obuću. Jedini što ostaje isto su njeno lice i položaj tijela. Nikada se ne smiješi. Sve to daje nam razlog da vjerujemo da sve fotografije nisu nastale u istom danu. No, koja je bila poanta toga, pita se Kuklinsky.

Unatoč vrlo dobro organiziranim arhivama iz tog vremena, istraživači još uvijek nisu uspjeli utvrditi identitet fotografa. Neke od njih na sebi imaju inicijale F. E. A., no oni se ne poklapaju s imenima profesionalnih i amaterskih fotografa iz tog vremena.

- Cijeli serijal fotografija nazvan je 'Fantomska djevojčica', a na otkrivanju identiteta djevojčice i fotografa radimo 'punom parom' jer ipak su oni svojevrsni brend Krasnoyarska, zaključila je istraživačica Kuklinsky.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.