Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svinjine slike uspoređuju s djelima slavnog Picassa

None Foto: 24sata/ilustracija 6

Vijetnamska svinja Smithfield, poznatija kao Pigcasso, postala je prava zvijezda u Americi zahvaljujući slikarskom talentu

Njegova apstraktna i ekspresionistička djela svrstavaju ga u kubističku školu. Zbog toga je dobio ime po poznatom španjolskom slikaru Pablu Picassu. Fran Martin (54), ponosni vlasnik svinje, slike prodaje na internetu za otprilike 85 kuna. Često novac od prodaje donira u humanitarne svrhe. Tako je prije nekoliko godina na dobrotvornoj aukciji prikupio 40.000 kuna za liječenje raka.
- Svinje su inteligentne životinje, a Smithfield je jedna od najboljih primjera. Kad je bio mali, počeo sam ga učiti da zubima drži kist i da ga njuškom usmijerava po platnu kako bi slikao - rekao je Martin. Biolozi tvrde da su svinje daltonisti, no vlasnik tvrdi da Smithifeld razlikuje boje. Kaže da mu je najdraža plava boja, koju najviše koristi. Desetogodišnji Pigcasso crta već godinama, a dosad je napravio više od 100 slika. Stručnjaci za slikarstvo još nisu uspjeli dokučiti što njegove slike zapravo predstavljaju. Nakon što je prase postalo popularno, Martin i njegova obitelj preselili su se iz Virginije u Kaliforniju kako bi on mogao raditi na televiziji. Često putuju, ne samo po Americi nego i ostatku svijeta, gdje održavaju promocije i izložbe.

Komentiraj, znaš da želiš!