Obavijesti

Viral

Komentari 5

Nepoznata bića iz Oceanije? Ne, to su štenci iz Pušće!

Nepoznata bića iz Oceanije? Ne, to su štenci iz Pušće!
10

Iako vole ljude, nepovjerljivi su prema strancima te se ne može očekivati da će skakati od sreće već pri prvom susretu, napominje Lidija Klemenčić. To nisu psi za neiskusne vlasnike.

VIDEO

Izvanzemaljci? Dosad nepoznata vrsta otkrivena u najmračnijim dijelovima džungle u Novoj Gvineji? Ne, ovo su štenci iz Pušće, vrlo rijetke pasmine podrijetlom iz Perua, pa se i zovu peruanski bezdlaki psi.

U Hrvatskoj ih uzgaja Lidija Klemenčić, u uzgajivačnici Gruffalinas. Ova pasmina je, prema kategorizaciji Svjetske kinološke organizacija, u petoj skupini pasa, gdje se nalaze špicevi i primitivni tipovi pasa koji u sebi čuvaju neke od iskonskih nagona razvijenih u prvim trenucima domestifikacije. Tako su i peruanski bezdlaki psi najprije bili namijenjeni za lov na sitnu divljač, kasnije za čuvanje, pa su prilično glasni i naglašenog plijenskog nagona.

Iako im ime kaže da su to psi gotovo bez dlake, postoje i varijante odlakanih pasa, te su mogući u tri veličine. Tekstura i boja kože se također mogu razlikovati, iako su poželjne što tamnije boje, koja najbolje štiti od sunca. 

- Iako vole ljudsko društvo rezervirani su i nepovjerljivi prema strancima, te nije za očekivati da će se veseliti ljudima i skakati od sreće već pri prvom susretu, napominje Lidija Klemenčić, te ističe kako to definitivno nisu psi za za neiskusne vlasnike; poslušni su samo onda kada oni to žele ili kada u tome vide osobni interes, a u isto vrijeme vrlo osjetljivi i plahi. Ne podnose fizičko kažnjavanje niti primjenu sile u odgoju, a pogrešan pristup socijalizaciji rezultira devijacijama karaktera do mjere preplašenosti ili pretjerane sramežljivosti."

Zanimljivo, upravo je uzgoj Lidije Klemenčić najzaslužniji što su Peruanci odabrali Hrvatsku za zemlju u kojoj su održali europsku premijeru svog filma o ovoj pasmni, snimanog pod pokroviteljstvom Unescoa. Film je tako prikazan prije dvije godine u sklopu međunarodne izložbe pasa u Zadru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.
VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...