Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Turisti su je šopali kovanicama: Uginula tajlandska kornjača

Na Tajlandu vjeruju da bacanje kovanica kornjačama pridonosi ljudskoj dugovječnosti. Turisti nisu propustili tu priliku, ali kornjača Omsin je nažalost uginula...

Tajlandska kornjača Omsin iz čijeg su želuca veterinari prije dva tjedna izvadili gotovo tisuću novčića, uginula je u utorak uslijed komplikacija nastalih nakon prve takve operacije u svijetu. Petero kirurga s bangkoškog veterinarskog fakulteta prije dva je tjedna šest sati operiralo dvadesetpetogodišnju želvu, izvadivši iz njezina želuca 915 novčića ukupno teških pet kilograma.

Omsin se nakon operacije, prve takve u svijetu, počela uspješno oporavljati te ponovno plivati. Tajlanđani, koji su želvi nadjenuli ime "Kasica-prasica", sa zanimanjem su pratili priču o njezinoj sudbini, no životinja je na kraju uginula od trovanja krvi.

Preminula kornjača puna kovanica | Autor: Handout/Reuters/PIXSELL Foto: Handout/Reuters/PIXSELL

- U 10.10 sati otišla je u miru, rekla je u utorak veterinarka Nantarika Chansue, ravnateljica Centra za podmorska istraživanja pri veterinarskoj bolnici u Chulalongkornu. - Bila mi je prijateljica, učiteljica i moja pacijentica, rekla je u suzama.

Kornjačina sudbina donosi i nešto pozitivno, smatraju tajlandski veterinari. Upozoravaju da posjetitelji životinjama u zoološkim vrtovima i akvarijima ne smiju davati hranu. Osobito je opasno u zdence ili u bazene bacati kovanice.

Preminula kornjača puna kovanica | Autor: Athit Perawongmetha/Reuters/PIXSELL Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/PIXSELL

Vjeruje se da bacanje kovanica u zdence donosi sreću, a u bazene s kornjačama i dugovječnost, pošto su te životinje po tome poznate. Omsin je živjela u mjestu Srirach, od Bangkoka udaljenom 120 kilometara, u uzgajalištu za kornjače otvorenom za posjetitelje.

Komentiraj, znaš da želiš!