Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tutankamonov grob zablistao nakon desetljeća restauracije

None Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Stotinu godina nakon otkrića Tutankamonova groba, u kojem je pronađen mumificiran dječak-kralj pokopan prije više od 3000 godina, završen je projekt restauracije i sanacije oštećenja od prašine, vlage i posjetitelja

Freske na zidovima i stropu također su restaurirane i vraćene u prvobitno stanje u kakvom su bile kada je britanski arheolog Howard Carter prvi ušao u grobnicu 1922.

U procesu koji je trajao deset godina u grobnici su zamijenjeni drveni podovi, rasvjeta i rampe, što znači da je i sam Tutankamon morao biti premješten.

The sarcophagus of boy pharaoh King Tutankhamun is on display in his newly renovated tomb in the Valley of the Kings in Luxor | Autor: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

 - To je nevjerojatno dragocjen izložak tako da je bilo jako stresno pomicati mumiju - rekao je Neville Agnew, direktor za komunikaciju Konzervatorskog instituta Getty sa sjedištem u Los Angelesu koji je vodio radove.

 - Bio sam užasnut -  kazao je Agnew o operaciji podizanja mumije i njezinog 250 kg teškog sanduka i njihova nošenja.

Drevna grobnica u Dolini kraljeva restaurirana je nekoliko puta prije, ali nikada ovako planski i detaljno.

The sarcophagus of boy pharaoh King Tutankhamun is on display in his newly renovated tomb in the Valley of the Kings in Luxor | Autor: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Konzervatori, arhitekti, stručnjaci za okoliš i znanstvenici prvo su radili analize, koje su trajale gotovo pet godina, i koje su pokazale utjecaj okoliša kao i oštećenja koja su napravili posjetitelji, među kojima su ogrebotine i grafiti.

 - Vodena para nastala disanjem posjetitelja utječe na sve u grobnici -  rekao je Hussein Shaboury, profesor umjetnosti sa Sveučilišta u Aleksandriji, dodajući da je tamo također bilo teško disati.

Visitors look at the mummy of boy pharaoh King Tutankhamun in his newly renovated tomb in the Valley of the Kings in Luxor | Autor: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

 - Morali smo to promijeniti i stvoriti metodu da u grobnicu ulazi svježi zrak i da cirkulira na način da se sav zrak u grobnici promijeni za 30 minuta.

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. To je jedina grobnica iz faraonskog Novog kraljevstva (1550 pr.n.e.-1069 rp.n.e) koja je pronađena netaknuta, odnosno neopljačkana.

Tourists walk near the newly renovated tomb of boy pharaoh King Tutankhamun in Valley of the Kings in Luxor | Autor: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vjeruje se da je Tutankamon vladao od 1334. godine prije nove ere do 1325. godine prije nove ere, za vrijeme XVIII dinastije.

Komentari (5)