Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tvornice muke i tame: Ovo su najukletiji zatvori na svijetu

Stručnjaci za paranormalno slažu se da se najukletiji zatvori nalaze u SAD-u. Čak i oni namijenjeni preodgoju pretvoreni su u mračna mjesta puna krikova zatvorenika

3. Eastern State Penitentiary, Philadelphia

Ovaj su zatvor 1829. godine osnovali Quakeri , protestantska religijska zajednica koja svoj nauk temelji na izravnoj vezi s Isusom Kristom, a jedinstveni su po odbijanju da odslužuju vojni rok ili daju prisege, odbijanju alkohola, protivljenju ropstvu. Sami sebe nazivaju 'Religijskim društvom prijatelja', no zatvor koji su otvorili nije bio nimalo prijateljski nastrojen prema onima koji su u njemu boravili.

Quakeri su ga zamislili kao utvrdu u kojoj će se kriminalci moći pokajati. Zatvor je bio potpuno izoliran , a zatvorenici su boravili u ćelijama bez prozora i nisu smjeli biti u kontaktu čak ni s najbližom obitelji. Mnogi od njih na kraju su jednostavno poludjeli zbog nedostatka kontakta s ljudima. Kazne za svako kršenje brojnih pravila bile su drastične, a samoubojstva su postajala sve učestalija .

Samice su ukinute 1870. godine , a zatvor tek 1970. Čak i prije zatvaranja, Philadelphijom su se počele širiti priče da je zatvor uklet. Čak i oni koji danas u zatvor odu turistički kažu da su povremeno čuli zvukove koraka i lanaca. Prijavljeni su i paranormalni susreti s duhovima.

2. Alcatraz, San Francisco

Alcatraz je, bez ikakve sumnje, najslavniji zatvor u povijesti . O njemu su ispisane nebrojene knjige i nekoliko filmova, a danas privlači čak i ljubitelje paranormalnog. Prije nego što je postao zatvor, Alcatraz je prvo bio vojna baza. S obzirom na izoliranost otoka koji je uz to okružen hladnim morem i opasnim strujama, baza je pretvorena u vojni zatvor . Početkom 20. stoljeća započela je prilagodba za civilne zatvorenike koja je dovršena 1920. godine.

U kompleksu od čak 90 tisuća kvadrata kazne su odsluživali najveći američki kriminalci, a među njima i Al Capone , Doc Barker i George 'Strojnica' Kelly . U bijegu se okušalo 36 zatvorenika. 23 ih je uhvaćeno, šestero ubijeno, dvoje se utopilo, petero ih se smatra nestalima. Oni ili su se utopili ili su zaista i pobjegli. O posljednjem i najslavnijem bijegu snimljen je i film s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi.

Samo godinu nakon tog bijega Alcatraz koji je dotad smatran najčuvanijim zatvorom na svijetu zatvoren je zbog 'previsokih troškova održavanja'. S obzirom na brutalne uvjete u kojima su bili zatvorenici te brojna samoubojstva, zatvor se danas smatra jednim od najukletijih mjesta u SAD-u. Danas je prepun turista koji redovito prijavljuju neobične zvukove, vrištanje i jecanje koje dolazi iz ćelija.

1. Ohio State Reformatory, Mansfield

Ovaj zatvor poznat je svima koji su barem jednom pogledali kultni film ' The Shawshank Redemption '. On je naime, sniman upravo u njemu, a djelomično je i inspiriran njime. Zatvor je otvoren 1896. kao revolucionarna ustanova koja nije bila namijenjena kažnjavanju već preodgoju i ponovnoj resocijalizaciji u društvo .

S vremenom su stvari nažalost počele izmicati kontroli. Nekoć humano mjesto za lakše prijestupnike pretvoreno je u pakao za sve koji su u njega kročili nogom . Zatvor je tako postao poznat po mučenjima, ubojstvima i izrabljivanju. U njemu je čak postojala i takozvana 'Rupa' u koju su se bacali zatvorenici koji bi onda spavali na hladnom betonu. 'Rupa' se pojavljuje i u popularnom filmu.

Već 1930. zatvor je klasificiran nehumanim i prenatrpanim, a zatvoren je 1986. godine jer je bio 'neprikladan za boravak ljudi'. Od tog trenutka počele su se širiti priče o opsjednutosti zatvora kojim i danas lutaju duše mučenih i ubijenih koje traže osvetu.

Grad je kasnije želio srušiti zatvor, no on je očuvan sve do danas zbog arhitektonske vrijednosti i popularnosti koje je stekao nakon objave filma.

Komentari (37)
  • moja firma je nenadjebiv zatvor

    1. 4. 2015,   20:49
  • nažalost kod nas političati loli su zavili stotina ljudi u crno,neće završiti u ovakvim zatvorima. Nego u relativno udobnim sanatorijima .

    1. 4. 2015,   20:56
  • remetinec nam je premali , goljak JOS nismo stavili u funkciju al bu isto mali , a zakaj ne iznajmimo od amera alkatraz tam je uspel zgibati samo clint eastvud , sto bi znacilo da je podoban

    1. 4. 2015,   20:45