Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

U restoranu malo pojeo i popio čaj: Naplatili mu 30.000 kuna!

Ovakve prevare zadnjih godina dosta česte u Kini, turist ušeta na poziv atraktivne hostese, dobije privatnu sobu, isproba hranu i razne čajeve, a uskoro se ispostavi kako sve cijene i nisu baš navedene...

Australski turist Lawrence Andrews lutao je ulicama Pekinga kad se odlučio malo odmoriti, nešto pojesti i popiti čaj. Uskoro je ušao u jedan lokalni restoran koji mu se učinio posve autentičnim, nešto je pojeo i popio čaj, ljubazno pozdravio osoblje i otišao, sretan i nasmiješen. No, sljedeći dan, kad se spremao na put kući, provjerio je stanje svog računa, i umalo pao u nesvijest kad je vidio da je za to zadovoljstvo njegova kartica terećena sa 4704 dolara, što iznosi oko 30 tisuća kuna, prenosi australski portal news.au.com.

S obzirom na lekciju, nakon koje je uslijedila dugotrajna bitka za vraćanje novca i dokazivanja prevare, Lawrence je odlučio upozoriti druge turiste da ne ponove njegovu pogrešku.  

- Dok sam razgledavao Zabranjeni grad, otišao sam do kuće čaja, jednog sasvim običnog lokalnog mjesta. Kasnije sam otkrio kako mi je s računa nestalo 4704 dolara, a kartičarska kuća čiji su predstavnici rekli kako će mi dati punu podršku, baš se u ovom slučaju i nije iskazala - objašnjava prevareni turist. 

Kaže kako je račun bio oko 350 dolara te da mu je bilo čudno što mu na potpisivanje nose dva računa. Odlučio ih je potpisati i tražiti kopije, no dobio je odgovor kako to nije moguće.  

- Tu sam upao u njihovu zamku i nažalost rekao kako mi kopije zapravo ne trebaju – kaže Andrews. 

Iako je vrlo brzo kontaktirao kartičarsku kuću, ispostavilo se kako ni oni ne mogu učiniti ništa. Da stvar bude gora, Andrews je par mjeseci kasnije izgubio i spor s bankom, a sve zbog dva potpisana računa, koje je druga strana priložila kao dokaz. 

Inače, ovakve prevare zadnjih godina dosta česte u Kini, turist ušeta na poziv atraktivne hostese, dobije privatnu sobu, isproba hranu i razne čajeve, a uskoro se ispostavi kako sve cijene i nisu baš navedene, ali kad shvati da je nasamaren, obično je kasno.

Srećom, organizacija Elliot.org uspjela je pomoći Andrewsu. Pronašli su kopiju računa na kojem se dokazalo da su dodatne nule upisane naknadno, odnosno nakon što je Andrews potpisao račun.

Komentari (40)
  • Malo cudno da mu je bilo ok platiti i 350$ za hranu i caj.. mislim da je lik dobio jos jednu uslugu koju nije naveo.

    23. 9. 2018,   09:31
  • Čitao sam o točno takvim prijevarama prije godinu-dvije i to baš u Kini. Uglavnom radi se o tome da slučajno naleti djevojka koja je se upozna s njim i pita turista da je odvede na piće pa mu preporuči baš neki određeni lokal. Kad popiju čaj-kavu i pojedu nešto cijene budu po par tisuća dolara jer u cjeniku budu navedene cijene po gramu, odnosno tako naplaćuju jer većina turista ne razumije kineski pa tek to vide nakon šta već popiju šta su imali i uglavnom se nađe još par likova koji ti ne daju da odeš dok ne platiš. Kina je zemlja s najviše prijevara spremne da isprazne džepove turistima iz cijelog svijeta, doslovno na svakom koraku možeš naj*bati a da nisi ni svjestan toga. I jedni drugima takve stvari rade, a turisti su im najdraži.

    23. 9. 2018,   10:10
  • mogao je ići na kavu u.. Fatime iznad Jajca, par konvertibilnih maraka i super prođeš!

    23. 9. 2018,   10:38