Obavijesti

Viral

Komentari 16

U Rijeku stigle najljepše mačke Europe, ali i najmanja u svijetu

U Rijeku stigle najljepše mačke Europe, ali i najmanja u svijetu
15

REVIJA MAČAKA U RIJECI Dugodlake, čupave, "ćelave", velike, ali i vrlo rijetke male, tj. najmanje na svijetu - Singapurske mačkice, po prvi put predstavljene u Hrvatskoj

VIDEO

Nakon više od 20 godina od posljednje revije mačaka u Rijeci, u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske, ovog vikenda u Centru Zamet održavaju se dvije međunarodne izložbe najljepših i najrjeđih mačaka u Europi. 

Ukupno 180 mačaka i 20 pasmina

Dugodlake, čupave, "ćelave", velike, ali i vrlo rijetke male, tj. najmanje na svijetu - Singapurske mačkice, po prvi put predstavljene u Hrvatskoj, privukle su mnogobrojne ljubitelje ovih dražesnih kućnih ljubimaca. 

Radi se o izuzetnoj rijetkoj pasmini u vlasništvu Željke Mandić Brenner iz Đurđevca, koja ju je uvezla iz Praga, a koja priznaje da se prilično namučila kako bi najmanju mačku na svijetu dovela u Hrvatsku.

- I suprug i ja smo se zaljubili u ovu pasminu kada smo ju prvi put vidjeli na jednoj izložbi te smo se potrudili i kontaktirali renomiranu uzgajivačicu "Alegria Dorada" i naposljetku, prije dva mjeseca,a uspjeli nabaviti mladog mužjaka Alvara, potomka šampiona koji svoje porijeklo vuče iz poznatih ruskih uzgajivačnica Iouet Couguar i LimeSin. Sada smo u potrazi za životnom družicom za malog Alvara, što nije nimalo lagan zadatak. Singapura je rijetka pasmina, postoji samo tri tisuće primjeraka u svijetu i izazov je višestruki. Mali je broj uzgajivača u svijetu i stoga je potrebno pažljivo provjeriti linije predaka u pedigreu kako bi izbjegli moguće srodnike, a na posljetku treba zaslužiti i povjerenje uzgajivača koji će pristati na ovaj "mačji brak" - pojašnjava uzgajivačica Željka.

Dodaje kako se Singapura u mačjem svijetu opisuje kao najbolje čuvana tajna. Nastala je na ulicama Singapura te postala zaštitni znak tog grada.

- Jednom kada ju pustite u svoj život, ostanete zaljubljeni zauvijek. Malu težinu od svega 1,5 do 3,5 kg, mačkica nadoknađuje velikom osobnošću .Vrlo su temperamentne, razigrane, inteligentne i znatiželjne mačke, koje se vole penjati. Posebno su društvene i odlično se slažu s ljudima i drugim životinjama. Iako maleno, tijelo im je snažno, mišićavo i graciozno, a karakteriziraju ih velike , bademaste i uspavane oči i uši - objašnjava vlasnica Željka.

U konkurenciji za titulu najljepših mačaka ove godine su Egzota, Perzijska mačka, Ragdoll, Sveta birma, dugodlaki i kratkodlaki Američki curl, Maine Coon, Neva maskerada, Norveška šumska, Sibirska, Bengalska, Britanska kratkodlaka, Burmanska, Kartuzijska, Singapurska, Snow Shoe, Ruska plava, Tajlandska, bezdlaka Sfinks te vrlo rijetka Abesinska mačka, potomka egipatskih mačaka.

Rijeka: Međunarodna izložba mačka

Natječu se uzgajivači iz čak sedam europskih zemlja: Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, te domaćina Hrvatske, a sudit će felinološki suci iz Italije, Češke, Poljske i Hrvatske. 

Izložba je otvorena od 10 - 19 sati u subotu te 10 - 18 sati u nedjelju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pravila o korištenju osobnih podataka u nagradnom natječaju "Osvoji vikend program za majke i kćeri!"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila o korištenju osobnih podataka u nagradnom natječaju "Osvoji vikend program za majke i kćeri!"

Darujemo čitateljice sa Ženskim vikend programom Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend program, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...