Obavijesti

Viral

Komentari 83

U srcu džungle arheolozi našli tajnovito nacističko sklonište

Argentinski su arheolozi u vrlo teško pristupačnom dijelu džungle pronašli nekoliko građevina za koje vjeruju da su trebale poslužiti kao skloništa za Fuhrerovu svitu

VIDEO

Kada je postalo evidentno da će Treći Reich izgubiti Drugi svjetski rat, Adolf Hitler je diljem svijeta dao sagraditi brojna skloništa. U njih su se trebala skloniti najslavnija i najvažnija lica tadašnje Njemačke koja bi vrebala iz sjene i čekala novu priliku.

Nije stoga neobično da postoje brojne teorije zavjere kako je vrhuška Trećeg Reicha izbjegla na Antarktik, ili kako je sam Adolf Hitler starost doživio u Brazilu ili pak Argentini. Takve teorije ipak nisu potpuno  bez temelja, jer veliki se broj nacista zaista poskrivao diljem Južne Amerike.

Argentinski su arheolozi sada pronašli još jedan dio nacističke slagalice - oni su u srcu Teyú Cuaré Parka otkrili nekoliko vrlo neobičnih građevina . One se nalaze na iznimno teško pristupačnom terenu, blizu granice s Paragvajem , a i straživači sa Sveučilišta u Buenos Airesu te arheolozi iz muzeja Andrésa Guacuraríja slažu se da se najvjerojatnije radi o skloništu konstruiranom za nacističke lidere . Ono se sastojalo od zgrade za život, skladišta i skrivene izvidnice.

Na licu mjesta su pronađene i njemačke kovanice iz razdoblja od 1938. do 1944. godine te porculan iz istog razdoblja. Također, sklonište je sagrađeno od materijala netipičnih za regiju, a takva je i njegova arhitektura.

VIDEO

Iako su neki i dalje skeptični da se zaista radi o skloništu za naciste, arheolozi kažu kako je jednostavno previše dokaza koji ukazuju upravo na to te kako nema smisla da bi netko potrošito toliki novac na gradnju utočišta u tada potpuno nepristupačnom dijelu džungle.

- Nacisti su navodno imali tajni projekt gradnje skloništa diljem svijeta kako bi se u njih, u slučaju poraza, sklonili najvažniji nacisti. Gradili su ih u pustinjama, na planinama i očigledno - usred džungli, izjavio je istraživač Daniel Schavelzon , prenosi britanski Telegraph .

Sklonište na kraju nikada nije korišteno jer - nije bilo potrebno. Naime, po završetku Drugog svjetskog rata nacisti su u toj zemlji dočekani raširenih ruku i mogli su živjeti bez skrivanja.

- Tisuće nacista, hrvatskih ustaša i talijanskih fašista prihvatio je tadašnji predsjednik Juan Peron koji je zemlju vodio od 1946. do 1955. godine. U tom su razdoblju zemlju nastanile tisuće fašista i njihovih obitelji. Najpoznatiji među njima bili su Adolf Eichman te 'anđeo smrti' Joseph Mengele , zaključuje Telegraph .

Najpoznatije tajno sklonište - u Poljskoj

Najpoznatije nacističko tajno skrovište nalazi se u Poljskoj, a sam Hitler nadjenuo mu je ime 'Vučja jazbina'. Ono se nekad sastojalo od čak 80 građevina, a poznato je kao lokacija pokušaja atentata kojim je Hitlera htio ubiti Klaus von Stauffenberg. U 'jazbini' je živjelo i radilo oko dvije tisuće ljudi, a kompleks je bio okružen minskim poljem. Krovovi zgrada bili su ravni i prekriveni grmljem i drvećem.

Hitler je u tom skrovišu proveo oko 800 dana tijekom rata, a uništile su ga nacističke snage u povlačenju pred Crvenom armijom .

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju