Obavijesti

Viral

Komentari 46

Ubija za sat vremena: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu

Ubija za sat vremena: Ovo je najopasnije mjesto na svijetu

U 1940-ima se u blizini jezera Karačaj smjestila tajna ruska tvornica za izradu nuklearnog oružja i plutonija. Danas je jezero zatrpano betonom, a okolno stanovništvo izloženo je radijaciji...

VIDEO

Prekrasno jezero Karačaj nalazi se u Rusiji i toliko je lijepo da vam zastane dah. No, koliko je lijepo, toliko je i smrtonosno.

Naime, Karačaj je službeno najzagađenije mjesto na planetu i za samo sat vremena boravka u blizini tog jezera možete primiti smrtonosnu dozu radijacije.

Uzrok ogromnih količina zračenja je obližnji nuklearni pogon koji je s radom prestao 29. rujna 1957., nakon nesreće u kojoj je zakazao sustav za hlađenje.

Tijekom 40-ih godina prošlog stoljeća u blizini jezera smjestila se tajna ruska tvornica za izradu nuklearnog oružja i plutonija. U pitanju je bio sovjetski projekt atomskih bombi.

Jezero Karačaj

Nakon Drugog svjetskog rata, Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranija i plutonija.

Naime, plutonij ispušta alfa zračenje koje uglavnom prolazi kroz naše tijelo. Ukoliko se sudari s molekulama u našem organizmu, odnosno s molekulama iz jezgre stanice, mogu nastati ozbiljna oštećenja na kromosomima.

Nuklearno postrojenje u gradu Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948., a rupe u znanju sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procjenu sigurnosnih odluka.

Ekološki problemi se nisu osobito uzimali u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa. U početku se visoko radioaktivni otpad odlagao u obližnju rijeku, koja ga je odvodila do rijeke Ob, putujući dalje do Arktičkog oceana.

Kasnije se jezero Karačaj koristilo kao skladište na otvorenom, a nakon eksplozije nuklearnog postrojenja 1957. radijacija je postala smrtonosna.

Stanovništvo je evakuirano, no unatoč tome veliki broj ljudi nije se htio preseliti, pa i danas udišu kontaminiranu prašinu i zrak te piju zagađenu vodu. Jezeru se ipak ne približavaju, a razina smrtnosti i raka očekivano je ogromna.

Jezero Karačaj

Karačajsko jezero danas je zatrpano betonom čija je namjena držati radioaktivni talog dalje od obale. Nizvodno, u rijeci Techa gotovo ni nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni te iz njih neće biti sigurno piti još stotinama godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači