Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ukleto' jezero: Presušilo je pa izronile kuće, crkva i grobovi...

None Foto:

Iza vode koja je s Tare ispumpana za potrebe Hidroelektrane “Bajina Bašta” i koja je više nego prepolovila nivo jezera, ostala je pustoš. Na površinu su izbili ostaci davno potopljenih naselja

Zaovinsko jezero koje se nalazi na planini Tari u Srbiji, piše Blic, ovih dana sliči na sve drugo samo ne na vodeni dragulj.

Naime, jezero je presušilo, a na površinu su izbili ostaci davno potopljenih kuća, crkava pa čak i nadgrobnih spomenika. Oko jezera su se pokrenula mnogobrojna klizišta.

To je posljedica naglog ispuštanja vode iz jezera koja se koristila za proizvodnju električne energije. Zbog ispuštanja vode koja se koristi za struju, nivo Zaovina je drastično pao. Iza vode koja je s Tare ispumpana za potrebe Hidroelektrane 'Bajina Bašta' i koja je više nego prepolovila nivo jezera, ostala je pustoš. Da prizor bude još sablasniji, na površinu su izbili ostaci davno potopljenih naselja, čak i nadgrobni spomenici. 

Komentari (25)
  • Koliko davno potopljenog naselja? Jedina stvar zbog koje sam otvorio članak nedostaje u tekstu.

    6. 4. 2019,   08:36
  • kada se jezero stvaralo nazvali su to prirodnom i ekološkom katastrofom. sada je to jezero odjednom postalo prirodni dragulj?

    6. 4. 2019,   08:19
  • K jarcu svi smo isti. Koristimo struju, a smetaju nam hidrocentrale, termoelektrane i dr. proizvođači struje.

    6. 4. 2019,   08:51